22 Ιουλίου 2019

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης πρότεινε λύση με δύο κράτη στην Κύπρο

«Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή» έχει ξεκαθαρίσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

O Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του, είπε ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται δηλώσεις...


... σχετικά με “ανεπίσημες πενταμερείς διαπραγματεύσεις”.

“Εμείς πάντοτε λέγαμε ναι σε μια διαπραγμάτευση ανεπίσημη. Είναι σημαντικό για να αποφασίσουμε επί τίνος θα συζητήσουμε. Ωστόσο στο Κραν Μοντάντα αλλά και νωρίτερα στη Γενεύη, είχαμε πει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι οι τελευταίες για ομοσπονδία. Πριν αρχίσει η σύνοδος το είπαμε. Επομένως εμείς ως Τουρκία τις τελευταίες μας διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία τις κάναμε. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές. Τί είναι πιο ωφέλιμο;", είπε επί λέξει ο κ. Τσαβούσγλου.

Συνέχισε λέγοντας ότι "για παράδειγμα ο Αναστασιάδης εκεί στο Κραν Μοντάνα μου είπε ότι η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών. Τον ρώτησα τον λόγο και μου είπε ‘επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τουρκοκύπριους’. Δεν θέλουν να διαμοιραστούν τις αρμοδιότητες. Δεν θέλουν να διαμοιραστούν την εξουσία. Και μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρον, δεν θέλουν να διαμοιραστούν ούτε τα νοσοκομεία'," υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας και κάνοντας αναφορά στα όσα του είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος του είπε πως: "Επομένως, μια ομοσπονδία, δεν θα λειτουργήσει. Αλλά ας το συζητήσουμε αυτό μετά τις εκλογές".

"Μετά ήρθε στην Νέα Υόρκη (ο Νίκος Αναστασιάδης) και είπε ‘δεν κατάφερα να πάρω στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για λύση δύο κρατών. Επομένως ας είναι συνομοσπονδία’. Εγώ του είπα ‘δεν αποκλείουμε καμιά επιλογή. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αλλά όπως είπες κι εσύ απέτυχαν οι συνομιλίες για ομοσπονδία και έκανες κι εσύ πίσω. Τώρα ας βάλουμε και τις άλλες εναλλακτικές στο τραπέζι, να δούμε ποια μας οδηγεί σε λύση και να τις συζητήσουμε”, ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι η ανεπίσημη πενταμερής που έχουμε μπροστά μας, θα γίνει για να συζητήσουμε αυτό. "Δεν είναι δηλαδή για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα. Ιδιαίτερα είναι σημαντικό για να ακούσουμε την πραγματική άποψη του Αναστασιάδη. Είναι ο Αναστασιάδης που θα τα καθορίσει όλα; Όχι. Έχουμε κι εμείς απόψεις, αλλά ο Αναστασιάδης σε μένα λέει κάτι, πηγαίνει στον Ακιντζί και λέει κάτι άλλο. Στην Λουτ (ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ) λέει κάτι άλλο. Στην Ελλάδα λέει κάτι άλλο. Λέει σε όλους κάτι διαφορετικό", υποστήριξε.

Συνέχισε λέγοντας ότι "Δηλαδή εδώ πρέπει σε όλους να πει ειλικρινά την άποψή του. Και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) έχει πράγματα να πει. Τί θα συζητήσουμε και υπό ποιους όρους. Αν αυτή η ανεπίσημη πενταμερής πραγματοποιηθεί, θα είναι για να ακουστούν οι απόψεις όλων. Δηλαδή δεν είναι για νέες διαπραγματεύσεις ή για διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν”, ανέφερε.