22 Ιουλίου 2019

Λευκωσία: Ψεύδεται ο Τσαβούσογλου

Αναληθή χαρακτηρίζει τα όσα αποδίδονται στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, για δήθεν εισήγηση λύσης δύο κρατών, και διερωτάται...


... για την χρονική στιγμή που επέλεξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προβεί στους ισχυρισμούς του.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου εξέδωσε γραπτή δήλωσε με αφορμή εκτενείς δηλώσεις του Τσαβούσογλου για τα όσα διαμείφθηκαν στο Κραν Μοντάνα. Στη γραπτή δήλωση ο Προδρόμου αναφέρει ότι είναι με λύπη που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας άκουσε τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας και τα όσα αναληθώς αποδίδει ως λεχθέντα από τον ίδιο.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Τσαβούσογλου σε συνεντεύξεις που έχει δώσει και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ουδέποτε ανέφερε κάτι ανάλογο.

«Παραπέμπουμε σε ξεκάθαρες αντίθετες τοποθετήσεις του (Τσαβούσογλου) σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «ο Πολίτης», όπου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πολύ καθαρός για τη θέση του και είπε δημόσια τι είπε μαζί του σε σχέση με μια πιο χαλαρή ομοσπονδία. Όπου, βεβαίως, αναφέρεται στη γνωστή πρόταση για δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία με αποκέντρωση στις εξουσίες».

Ο Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνει ότι σε όλο αυτό το διάστημα, μετά το αδιέξοδο στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, είναι ο ίδιος ο Τσαβούσογλου καθώς και αρκετοί άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι «που κατ’ επανάληψη ισχυρίζονται και προβάλλουν δημόσια ότι το πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ δεν απέδωσε και πρέπει να εγκαταλειφθεί».

«Στη συγκεκριμένη συνέντευξη στις 24 Νοεμβρίου 2018 ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε. Ως Τουρκία δεν αποκλείουμε αυτή τη λύση. Θα μπορούσε να είναι ομοσπονδία. Όμως η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές, λόγω των εμπειριών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια». Εκεί αναφέρθηκε αδιακρίτως σε ομοσπονδία, αλλά και συνομοσπονδία και λύση δυο κρατών», αναφέρει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προκειμένου να ξεπεραστούν αδιέξοδα που προέκυψαν στις συνομιλίες, πρότεινε σειρά εναλλακτικών προτάσεων προκειμένου να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, πάντα όμως στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, δηλαδή στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας.

«Προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η χρονική στιγμή κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου επιλέγει να προβάλει ανάλογους ισχυρισμούς, την ώρα που επιδιώκεται μια σύσκεψη όλων των ενδιαφερόμενων μερών προκειμένου να διαφανεί προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

» Εξάλλου, η τουρκική πλευρά δεν κρύβει την αντίθεσή της για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης από εκεί όπου αυτή διακόπηκε. Εν πάση περιπτώσει η πολιτική βούληση, οι επιδιώξεις και η θέση της κάθε πλευράς θα πρέπει να κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπου αναμένουμε να προσέλθει η Τουρκία», καταλήγει ο Κύπριος εκπρόσωπος στη γραπτή δήλωσή του.