13 Ιουλίου 2019

Οργή στην Τεχεράνη κατά της Βρετανίας για το δεξαμενόπλοιο

Κλιμακώνεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Τεχεράνης και Λονδίνου, καθώς Ιρανοί αξιωματούχοι απειλούν με σοβαρά αντίποινα για τη σύλληψη ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ, ενώ η Βρετανία ενισχύει...


... τη στρατιωτική παρουσία της στον Περσικό Κόλπο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, κάλεσε τους Βρετανούς να απελευθερώσουν αμέσως το ιρανικό πλοίο «Grace 1», που αιχμαλωτίστηκε την περασμένη εβδομάδα στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Πρόκειται για επικίνδυνο παιχνίδι, που θα έχει συνέπειες», δήλωσε ο Μουσαβί. Οι δηλώσεις του ήρθαν την επομένη της σύλληψης, από τις Αρχές του Γιβραλτάρ (βρετανικής κτήσης στον ισπανικό Νότο), του πλοίαρχου και του ύπαρχου του ιρανικού τάνκερ.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «παιδική και γελοία» τη δικαιολογία των Βρετανών, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις που επικαλούνται «έχουν στόχο να εμποδίσουν την Ευρώπη να αγοράζει συριακό πετρέλαιο και όχι να εμποδίζουν τρίτες χώρες να πουλάνε πετρέλαιο στη Συρία».

Σε πιο αυστηρή γλώσσα, ο Καζέμ Σεντιγκί, σύμβουλος του Ανωτάτου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι «οι Βρετανοί θα νιώσουν σύντομα στο πρόσωπό τους το χαστούκι από το ισχυρό χέρι της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να αποσύρει πρόωρα από τον Περσικό Κόλπο τη φρεγάτα «HMS Montrose» και να την αντικαταστήσει με το ισχυρότερο αντιτορπιλικό «HMS Duncan».

Η ενίσχυση της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας ήρθε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία ιρανικά σκάφη προσπάθησαν να εμποδίσουν βρετανικό τάνκερ, αλλά αναχαιτίστηκαν από την προαναφερθείσα φρεγάτα. Το Ιράν αρνήθηκε ότι έλαβε χώρα οποιοδήποτε επεισόδιο.