19 Ιουλίου 2019

Αίγυπτος: Ισχυροί οι δεσμοί μας με την Ελλάδα

Για τις ισχυρές σχέσεις Αιγύπτου–Ελλάδος, έκανε λόγο ο διευθυντής της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Μουσταφά Ελ Φίκι, υποδεχόμενος θερμά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄.

Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης...


... της Αλεξάνδρειας (Biblioteca Alexandrina) αναφέρθηκε στη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά των δύο κρατών, υπογραμμίζοντας την προσφορά και του Δευτερόθρονου παλαίφατου Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, με το οποίο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα αποκατάστασης των χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

Για αυτήν ακριβώς τη μεγάλη συνεργασία των δύο μεγάλων φορέων, της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όσον αφορά την αποκατάσταση των χειρογράφων, αναφέρθηκε ο δ/ντής της Biblioteca Alexancdrina.

Όπως επισημαίνει η «Egypt Today», που παρουσιάζει το ρεπορτάζ, το πρόγραμμα συνεργασίας των δύο φορέων έχει προχωρήσει σε ποσοστό 70% και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος τόνισε τους πολιτιστικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Αίγυπτο και ευχαρίστησε την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας για το σημαντικό αυτό έργο αποκατάστασης χειρογράφων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και τα οποία αφορούν κυρίως στη θεολογία, την ιστορία και τη γεωγραφία.

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πολλές αναφορές της Biblioteca Alexandrina στον ελληνικό πολιτισμό.