17 Ιουλίου 2019

Ρατσισμός κατά μουσουλμάνων Αράβων στην Πόλη

Τον τελευταίο καιρό κλιμακώνεται στην Τουρκία η ρατσιστική ρητορική κατά των Σύρων προσφύγων

Μάλιστα αυτή η ρητορική ξεπερνά τους Σύρους πρόσφυγες και έχει φτάσει να θέτει ως στόχο όλους τους Άραβες. Παλαιστίνια πρόσφυγας...


... που ζει στην Κωνσταντινούπολη περιέγραψε αυτή την κατάσταση με τη φράση “Το ρατσισμό που είδα εδώ δεν τον είδα ούτε στη Γάζα”.

Ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη εντοπίζεται πως οι ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν ως στόχο μόνο τους Σύρους, αλλά τους Αραβες πρόσφυγες ως σύνολο. Η 20 ετών Νασριν Αμιράχ (δεν είναι της πραγματικό όνομα) σε δήλωση που έκανε προς την Εsther Solomon της εφημερίδας Ηaaretz, σχολίασε σχετικά με τη ρατσιστική ρητορική και τις επίθεσεις σε βάρος των Αράβων στην Τουρκία.

Η Αμιράχ είναι της άποψης πως όσο και αν η Κωνσταντινούπολη θεωρείται ως “ένα κλειδί που ανοίγει τον κόσμο” όπως και ότι οι άνθρωποι εκεί “αξιοποιούνται όχι ανάλογα με την καταγωγή τους αλλά ανάλογα με τις ικανότητές τους”,  τελικά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η Αμιράχ εστιάζοντας στην εναντίωση κατά των Αράβων στη χώρα δηλώνει πως ”Ο ρατσισμός είναι παντού. Στο μετρό οι άνθρωποι σε κοιτάνε εχθρικά, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο θέλουν να είναι τόσο προσβλητικοί. Οι φίλες μου στη Γάζα νομίζουν πως έξω όλα είναι εύκολα. Εδώ όμως η ζωή αρχίζει από το μηδέν, αρχίζουμε σαν ένα νεογέννητο παιδί. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών, το πρώτο είναι ο ρατσισμός. Έναν ρατσισμό που δεν τον είχα δει ούτε στην Γάζα”.

Η Αμιράχ λέει πως αυτά που βίωσε στην Κωνσταντινούπολη την ωρίμασαν και αναφέρει πως όσο και αν δεν μετάνιωσε που ήρθε στην Κωνσταντινούπολη, δεν θέλει να μείνει εδώ. Η Αμιράχ λέει πως θέλει να ζήσει σε μία κοινωνία όπου θα δίνεται αξία στην διαφορετικότητα και δεν θα υπάρχουν οι ακραίες προκαταλήψεις της Κωνσταντινούπολης και ο διαδεδομένος και κλιμακούμενος εθνικισμός της Τουρκίας:

” Τα είπα και στην οικογένειά μου, ούτε να το σκεφτείτε να έρθετε εδώ. Εδώ δεν μπορώ να αντέξω στα βλέμματα και στις προσβολές τους. Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να είναι μόνο η τελευταία επιλογή”.
[πηγές: tr.sputniknews, tourkikanea]