10 Ιουλίου 2019

Κόσοβο: Απαγόρευση εισόδου στον Υπουργό Άμυνας της Σερβίας

Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν παρείχε άδεια εισόδου στον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν και σε αντιπροσωπεία του τομέα υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Σέρβος υπουργός είχε προγραμματίσει επίσκεψη...


... στο νοσοκομειακό κέντρο στη βόρεια Μιτρόβιτσα συνοδευόμενος από στελέχη του υγειονομικού και διοικητές στρατιωτικών νοσοκομείων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Σέρβου υπουργού, η Πρίστινα απάντησε ότι «δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει αίτημα εισόδου αντιπροσωπείας του υπουργείου ‘Αμυνας της Σερβίας με επικεφαλής τον υπουργό Αλεξάνταρ Βούλιν».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η επίσκεψη είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα και η άρνηση της κυβέρνησης του Κοσόβου να επιτρέψει την πραγματοποίηση της αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013 που διευθετεί τέτοια θέματα.

Τι είχε προηγηθεί
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ του Κοσόβου Μπεχτζέτ Πατσόλι είχε προαναγγείλει από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης ότι στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται σε Σέρβους πολιτικούς να επισκέπτονται το βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, διότι «με τη συμπεριφορά τους προκαλούν ένταση στην περιοχή».

Μερικές ημέρες αργότερα ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι σε άτυπη συνάντηση με την ομόλογο του της Σερβίας Ανα Μπέρναμπιτς, στην σύνοδο των δυτικών Βαλκανίων στο Πόζναν της Πολωνίας, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.

Η απαγόρευση, σήμερα, στον υπουργό ‘Αμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν να επισκεφτεί το βόρειο Κόσοβο επιβεβαιώνει ότι η Πρίστινα προτίθεται να περιορίσει τις επισκέψεις κάποιων Σέρβων πολιτικών και να απαγορεύσει εντελώς την είσοδο σε όσους θεωρεί ακραίους, εκτιμάται σε δημοσιεύματα των σερβικών ΜΜΕ που ασχολούνται με το θέμα.