23 Ιουλίου 2019

Ανατίναξαν πάλι το Μνημείο του Θύμιου Λιώλη στην Κρανιά Βορείου Ηπείρου

Την καταδίκη και τον αποτροπιασμό του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών

Το Μνημείο του Θύμιου Λιώλη, του θρυλικού οπλαρχηγού της Ηπείρου, ανατίναξαν τα ξημερώματα άγνωστοι στην Κρανιά του Δήμου Φοινίκης...


... στη Βόρεια Ήπειρο, στην Αλβανία.

Το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές ενώ από την ισχυρή έκρηξη έσπασαν τα τζάμια και στα γύρω κτήρια, αναφέρει το ΑΜΠΕ. Οι δράστες έγραψαν με κόκκινη μπογιά στην τσιμεντένια βάση του μνημείου την λέξη "Τσαμερία". Είναι η δεύτερη φορά, που το ίδιο μνημείο γίνεται στόχος αγνώστων, καθώς είχε δεχθεί επίθεση τον Δεκέμβρη 2018.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την πράξη και εκφράζει παράλληλα τον αποτροπιασμό και την ανησυχία του.

«Με τη σταθερή θέση, ότι προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη, αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση, καταλήγει το υπουργείο.