17 Ιουλίου 2019

Ισπανός ΥΠΕΞ: Δεν έχει νόημα η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις

Οι κυρώσεις λειτουργούν καλά ως αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά εάν εφαρμοστούν μία φορά, χάνουν την ισχύ τους, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Δεν έχει νόημα η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας...


... σε σχέση με την εξερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, δήλωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιόζεπ Μπορέλ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει πλήρως την Κύπρο «διότι μιλάμε για το διεθνές δίκαιο, είμαστε υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου και πιστεύουμε ότι παραβιάζεται». «Τι μπορούμε να κάνουμε; Όπως πάντα, να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία (σ.σ. κλιμάκωση), αντί να οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης, θα επιδεινώσει την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις λειτουργούν καλά ως αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά «εάν εφαρμοστούν μία φορά, χάνουν το αποτρεπτικό τους αποτέλεσμα». Συνεπώς, πρέπει κανείς «να το σκεφτεί δύο φορές πριν εφαρμόσει κυρώσεις», όπως συμπλήρωσε.

Ο Μπορέλ ζήτησε να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. «Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει αυτό και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει σε σχέση με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας.

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι παρόμοια προβλήματα στο μέλλον θα μπορούσαν να προκύψουν και με άλλες χώρες της περιοχής. «Αυτό είναι το πρώτο, θα υπάρξουν περισσότερα» τόνισε.

Σχόλιο: Ο άσχετος Ισπανός, αφενός αγνοεί ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, κι ούτε μπορούν να διεξαχθούν, αφού  η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη Κυπριακού Κράτους. Αφετέρου, για να κρύψει την φιλοτουρκική στάση του,  δεν εξηγεί τι νόημα έχει μια συζήτηση με έναν πειρατή που καταπατά τα δικαιώματά σου. Αν μπουν ληστές στο σπίτι του άνοου και υποκριτή Ισπανού, θα συζητά μαζί τους, ποια πράγματα θα κλέψουν και ποια θα αφήσουν;