10 Ιουλίου 2019

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σχέδιο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά την αναστολή των επαφών υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και την παύση της οικονομικής βοήθειας, ως μέσο διαμαρτυρίας της για την εξερεύνηση...


... φυσικού αερίου κοντά στις ακτές της Κύπρου, γράφει η ιρανική al Alam TV.

Το δημοσίευμα επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg τονίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου προτάσεων που θα εξετασθούν από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, και ενδέχεται να περιορίσουν τα δάνεια που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Τουρκία, με μείωση μέρους της προγραμματισμένης ενίσχυσης για το επόμενο έτος αξίας 146 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές, οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία γίνονται για να σταματήσει την εξερεύνηση φυσικού αερίου κοντά στην ακτή της Κύπρου, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων της αναστολής των τυχόν συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο ή στη σύνοδο κορυφής με την Τουρκία, καθώς και η παύση των τρεχουσών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τη συμφωνία των αεροπορικών μεταφορών.

Το Γραφείο Εξωτερικών σχεδιάζει, επίσης, τη σύσταση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν οποιεσδήποτε επαφές υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα, σύμφωνα με την πηγή, που προτίμησε την ανωνυμία.

Η Τουρκία έχει αρχίσει και πάλι δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Κύπρου, κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας, εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κύπρου, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
[πηγές: alalamtv.net, echedoros]