22 Ιουλίου 2019

Γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης - Αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ

Μεταξύ συγγενών και φίλων η συνέλευση του Κινήματος Αλλαγής

Δύο κομματικές συνελεύσεις για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη αφορούσε...


... τον ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη το Κίνημα Αλλαγής.

Αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είχε τον χαρακτήρα μιας ανοιχτής νομαρχιακής συνέλευσης όπου μπορούσαν να συμμετάσχουν και φίλοι της λεγόμενης Προοδευτικής Συμμαχίας. Έγινε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, παρουσία του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη και είχε αρκετό κόσμο.

Είχε όμως και σημαντικές απουσίες. Αυτές οι οποίες συζητήθηκαν περισσότερο ήταν των υποψήφιων βουλευτών οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Εξαίρεση ο τέως βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης ο οποίος μίλησε κιόλας και ο Τάσος Κουράκης ο οποίος έδωσε το «παρών» αλλά στη συνέχεια αποχώρησε. Απεναντίας έλαμψαν δια της απουσίας τους η τέως υφυπουργός Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, οι πασοκογενείς Μάρκος Μπόλαρεςς και Βούλα Τεκτονίδου κ.ά. Απόντες ήταν και οι βουλευτές οι οποίοι όμως ήταν στην Αθήνα.

Ειδικότερα για την Χατζηγεωργίου, «Λυμπερτά» ως γνωστόν για τους φίλους, πληροφορούμαι πως είναι πολύ σκασμένη. Όχι μόνο για την πολύ κακή εκλογική της επίδοση καθώς ήρθε μόλις δέκατη, αλλά και εξ αιτίας της πρωτιάς της Κατερίνας Νοτοπούλου η οποία συγκέντρωσε σχεδόν τριπλάσιο αριθμό σταυρών. Όπως μου μεταφέρεται, μάλιστα, είναι τέτοια η ενόχλησή της που δεν θέλει να έχει σχέσεις με την οργάνωση της Θεσσαλονίκης και πρόκειται να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να την πάρει κοντά του στην Κουμουνδούρου.

Κατά τα άλλα, μαθαίνω πως στη συνέλευση υπήρξε αρκετή γκρίνια. Όχι τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κόμμα και βεβαίως, με τις πιθανές αλλαγές οι οποίες πρόκειται να γίνουν ενόψει του εξαγγελθέντος μετασχηματισμού του. Ήταν αρκετοί αυτοί οι οποίοι άσκησαν κριτική αναφέροντας ότι το κόμμα έχει γίνει αρχηγικό και θα γίνει ακόμη περισσότερο εάν στρίψει κι άλλο προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Εκφράστηκαν, επίσης, παράπονα για το γεγονός ότι η οργάνωση της Θεσσαλονίκης δεν είχε λόγο για σοβαρά θέματα και βασικές επιλογές που αφορούσαν την πόλη και αναφέρθηκε και ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει να μην συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο οι υποψήφιοι στο δήμο και στην Περιφέρεια, αλλά τελικώς περιελήφθησαν.

Βεβαίως, η εξέλιξη, με την εκλογή της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Χρήστου Γιαννούλη τελικώς δικαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα, αν και, βεβαίως, η κριτική δεν αφορούσε την εκλογιμότητά τους, αλλά το ότι θα έπρεπε να αφοσιωθούν αποκλειστικά και μόνο στα αυτοδιοικητικά τους καθήκοντα.

Στο ΚΙΝΑΛ, πάλι, η αποτίμηση έγινε μεταξύ συγγενών και φίλων. Στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ήταν δεν ήταν καμιά 25αρια άτομα. Βεβαίως, μου λένε, ότι δεν είχε διαδοθεί ευρέως το γεγονός, άγνωστο για ποιο λόγο. Η διαδικασία άνοιξε με εισήγηση του Νίκου Κριθαρίδη που εκτελεί χρέη γραμματέα της Νομαρχιακής και ο οποίος είπε πως το αποτέλεσμα δεν ήταν για σαμπάνιες αλλά ούτε και για κλάματα. Κάποιοι μίλησαν για έλλειψη δημοκρατίας στο κόμμα καθώς, όπως είπαν, οι αποφάσεις λαμβάνονται από ένα κλειστό κύκλο συνεργατών της Φώφης Γεννηματά.

Άλλοι, πάλι, άσκησαν κριτική για την απόφαση της Φώφης να πετάξει εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Βαγγέλη Βενιζέλο γεγονός, που όπως ανέφεραν, στοίχησε στο κόμμα το διψήφιο ποσοστό καθώς έσπρωξε μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν, εκτός των βουλευτών που ήταν στην Αθήνα (Καστανίδης, Αρβανιτίδης) και οι υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν. Κατά μια εκδοχή όμως, απουσίαζαν επειδή δεν ειδοποιήθηκαν. [voria.gr]