22 Ιουλίου 2019

Εμφύλιος στην Ουάσιγκτον για τις κυρώσεις στην Τουρκία: Ολοι εναντίον Τραμπ - ΒΙΝΤΕΟ

Σε εμφύλιο στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης και του Λευκού Οίκου, εξελίσσεται η υπόθεση της επιβολής ή όχι κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το «πάγωμα» του προγράμματος συμπαραγωγής Ουάσιγκτον – Αγκυρας [δείτε το βίντεο]...


... των μαχητικών F-35, ως αντίποινα για την παραλαβή των ρωσικών S-400 ήταν η αρχή.

Ολοι, όμως, περιμένουν να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση και το επόμενο βήμα. Την επιβολή δηλαδή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας που θα «πονέσει» περισσότερο από τα περίπου 9 δισ. που θα κοστίσει η υπόθεση των F-35. Όπως όλα δείχνουν, η αμερικανική διπλωματία κινείται σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι δεν πρέπει να επιβληθούν άλλες κυρώσεις στην Αγκυρα και ζητά να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι. Από την άλλη, κορυφαία στελέχη του Λευκού Οίκου ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρούν ότι ήταν η ύψιστη προσβολή η προσέγγιση της Μόσχας και η αγορά των S-400 κι επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις και προς παραδειγματισμό άλλων.

Ένα από τα μέτρα αυτά θα ήταν το «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών ή η παρεμπόδιση των συναλλαγών Τούρκων με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε σε αξιωματούχους αρκετών χωρών μελών του ΝΑΤΟ ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πιθανές κυρώσεις αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δύο ξένους αξιωματούχους.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου ότι ο κ. Τραμπ θα λάβει την απόφαση μετά από διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον κ. Μπόλτον και τόνισε ότι την τελική απόφαση θα την λάβει ο Πρόεδρος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, και οι δύο, και ο κ. Μπόλτον και ο κ. Πομπέο, έχουν συστήσει στον κ. Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε κάποιο επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά του ρωσικού συστήματος στο έδαφος μίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

Διχασμός
Είναι φανερή η διχοστασία που επικρατεί σχετικά με την αντιμετώπιση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο να διάκειται φιλικά προς τον Σουλτάνο. Από την άλλη, μόλις χθες έγινε γνωστό ότι ο Μάικλ Πομπέο είχε μια «θερμή» συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον οποίο εξέφρασε την απογοήτευση του για τις τουρκικές κινήσεις με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Πληροφορίες που επικαλείται το hellasjournal, αναφέρουν ότι τόσο ο Πομπέο όσο και άλλοι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, φέρονται να είναι έξαλλοι με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που δεν αρμόζει σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε την δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των τουρκικών ανησυχιών ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία. Παρ’ όλα αυτά όμως, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί την υποχρέωση για την εξασφάλιση της προστασίας των περιφερειακών εταίρων που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για τη Νίκη Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Αναφέρεται στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας (YPG) που χάρισαν μία μεγάλη νίκη στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των τζιχαντοστών του ISIS. Την ίδια στιγμή που η Τουρκία τους πολεμούσε.

Την εκτίμηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επιθυμεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400, εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2020.

Πομπέο και Μπόλτον έχουν άλλη άποψη για την Τουρκία
Η δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επήλθε μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο αρμόδιος υπουργός Μάικ Πομπέο «εξετάζουν όλες τις επιλογές (…) για την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων».

Είναι φανερό ότι η Αγκυρα επιμένει στις αποφάσεις της και όσο η αμερικανική διπλωματία διστάζει να επιβάλει τις δέουσες κυρώσεις, τόσο το πρόγραμμα των ρωσικών πυραύλων θα προχωρά. Αλλωστε, ενδεχόμενη απόσυρσή του θα ήταν πισωγύρισμα και ντροπιαστική ήττα για τον Ερντογάν.

Από την άλλη ο Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει νέα θητεία στο Λευκό Οίκο, δεν θέλει «μπλεξίματα» στην περιοχή αλλά μια καθαρή περίοδο μέχρι να γίνουν οι αμερικανικές εκλογές.