13 Ιουλίου 2019

Ισλαμιστές έπληξαν Κούρδους στο Ιράν

Το ιρανικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του ιρανοκουρδικού Κόμματος για τη Ζωή του Κουρδιστάν (PJAK), σκοτώνοντας μέλη της οργάνωσης στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με...


... την Τεχεράνη, η οργάνωση ευθύνεται για τη δολοφονία τριών Φρουρών της Επανάστασης στην ιρανική πόλη Πιρανσάρ στις αρχές της εβδομάδας.

«Μεγάλος αριθμός τρομοκρατών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στις επιθέσεις που ξεκίνησαν από την Τετάρτη με στόχο τα αρχηγεία των τρομοκρατών και τα στρατόπεδα όπου εκπαιδεύονται», ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Mohajer M-6, ενώ δεν διαψεύστηκε ότι οι ιρανικές δυνάμεις ενήργησαν πέρα από τα ιρανικά σύνορα. «Αναμένουμε από την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν να πάρει στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις και να μην επιτρέπει σε τρομοκράτες να χρησιμοποιούν το έδαφός της για να εκπαιδεύονται, να οργανώνονται και να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ιράν με τρομοκρατικές επιθέσεις».

Το PJAK ιδρύθηκε το 2004 και έκτοτε επιδίδεται σε ανταρτοπόλεμο με στόχο την ανατροπή της Ισλαμικής Επανάστασης. Καθώς οι δυτικές πιέσεις εις βάρος του Ιράν εντείνονται, αυξάνεται και το ενδιαφέρον για ομάδες όπως το PJAK. Ανταποκριτής της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτς» βρέθηκε πριν από λίγους μήνες στα βουνά του Ιράκ και παρουσίασε με εγκωμιαστικό τρόπο στο ισραηλινό κοινό αυτή την οργάνωση.

«Η οικονομική κρίση στο Ιράν είναι τόσο σοβαρή που οι γραμμές ανάμεσα στις διάφορες εθνότητες εξαφανίζονται. Η διαφορά είναι ανάμεσα στις ελίτ που κυβερνούν και στη μεγάλη πλειονότητα του λαού, που ζει στη φτώχεια», είπε στον ρεπόρτερ μία από τις μαχήτριες και ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Στις εγκαταστάσεις τους κυμάτιζε η κουρδική σημαία και υπήρχαν γιγάντια πορτρέτα του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η Τεχεράνη θεωρεί το PJAK ως ιρανικό βραχίονα του PKK.

«Δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε μία από τις γυναίκες. «Η λύση θα προέλθει από μέσα. Ο ιρανικός λαός θα κατορθώσει να προκαλέσει την αλλαγή, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να τον ελέγξει. Η κατάσταση είναι μη βιώσιμη και έχει μετατρέψει τον λαό στον μεγαλύτερο εχθρό του καθεστώτος», προσέθεσε.

Πρόκειται για εκτίμηση που αποκλίνει από τα όσα παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους οι τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στο Ιράν έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των δυνάμεων του καθεστώτος και την αποδυνάμωση όσων ζητούν μεταρρυθμίσεις.