18 Ιουλίου 2019

Σκληρό μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Τουρκίας: Η Άγκυρα χάνει τουλάχιστον 9 δισ.

Η τροποποίηση της αλυσίδας παραγωγής θα κοστίσει στις ΗΠΑ 500-600 εκατ. δολ.

H αναπληρώτρια υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα προμηθειών, Eλεν Λορντ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορέσει...


... να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο «αποκλεισμός» της Αγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.

«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό» της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί «τον Μάρτιο του 2020» είπε η Λορντ.

Τόνισε πως η Τουρκία θα χάσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια που αναλογούν στο κομμάτι συμπαραγωγής που της είχε ανατεθεί σε βάθος χρόνου, συν θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες για την αμυντική βιομηχανία της. Τα τουρκικά εργοστάσια είχαν ήδη λάβει παραγγελίες αξίας περίπου $1 δισεκατομμυρίου.

Η παραγωγή των 900 και πλέον εξαρτημάτων του F-35 που είχε αναλάβει η Τουρκία θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση πρωτίστως σε αμερικανικές μονάδες, και στην συνέχεια θα κατανεμηθεί και σε διεθνείς προμηθευτές, προσέθεσε.

Όσον αφορά την μονάδα παραγωγής και συντήρησης κινητήρων στο Εσκίσεχιρ, είπε ότι δύο ευρωπαϊκές βιομηχανίες που ήδη εμπλέκονται στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν το κενό.

Η υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα είναι εν πολλοίς μη αναστρέψιμη. Προσέθεσε πως η τροποποίηση της αλυσίδας παραγωγής θα κοστίσει στις ΗΠΑ από 500 έως 600 εκατομμύρια δολάρια.