18 Ιουλίου 2019

Η Βενεζουέλα πούλησε χρυσό αξίας 40 εκατ. δολαρίων παρά τις απόπειρες παρέμβασης των ΗΠΑ

Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποτρέψουν την πώληση χρυσού από τη Βενεζουέλα, η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατάφερε να πωλήσει μέρος του αποθεματικού του πολύτιμου μετάλλου αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων (36,67 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με...


... το Bloomberg, που μετέδωσε την είδηση η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας εξακολουθεί να έχει 8,1 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού, πλησιάζοντας σε χαμηλό 30 ετών.

Ειδικότερα, η χώρα έχασε 20 τόνους χρυσού στις αρχές Ιουνίου του 2019, αφού δεν κατάφερε να καταβάλει εγκαίρως τόκους δανείου από την Deutsche Bank. Ο χρυσός χρησίμευε ως εγγύηση σε δάνειο ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο σύναψε το Καράκας με την τράπεζα το 2016, πριν την οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα.

Η Ουάσιγκτον προσπάθησε επί μακρόν να περιορίσει την ικανότητα της Βενεζουέλας να πωλεί τα αποθέματα χρυσού της. Η Τράπεζα της Αγγλίας φέρεται να είχε πριν λίγο καιρό απορρίψει το αίτημα του Καράκας να μεταφέρει ορισμένα από τα αποθέματα χρυσού του μετά από πίεση των αμερικανικών αρχών.

Οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να σταματήσει την πώληση του χρυσού της Βενεζουέλας είναι μέρος των προσπαθειών του να πιέσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Νικόλα Μαδούρο να παραιτηθεί ασφυκτιώντας την οικονομία της χώρας με κυρώσεις.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργά τον αυτοανακηρυγμένο προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουάιδο. Η Ουάσιγκτον μεταβίβασε τον έλεγχο ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας με έδρα το εξωτερικό στους συμμάχους του Γκουάιδο και προσπάθησε να ανακατευθύνει μερικά από τα έσοδα της χώρας από τις πωλήσεις πετρελαίου στον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Η Βενεζουέλα διέρχεται μια έντονη πολιτική κρίση από τον Ιανουάριο οπότε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός Πρόεδρος της Βενεζουέλας.