19 Ιουλίου 2019

Στα τέλη 2019 θα λειτουργήσει το τέμενος

Οι ψίθυροι για προεκλογική φιέστα στις 7 Ιουνίου, όταν ο τέως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε το ισλαμικό τέμενος Αθηνών, επιβεβαιώνονται σήμερα.

Το κτίριο, το οποίο έχει κατασκευαστεί, δεν έχει παραληφθεί...


... από το υπουργείο, ενώ, εύλογα, δεν γίνεται λόγος για ύπαρξη υπηρεσιών καθαρισμού, ασφάλειας, υπαλλήλων, γραφείων. Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι το τέμενος θα λειτουργήσει στα τέλη του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, απομένουν πολλά να γίνουν έως ότου το τέμενος να μπορεί να υποδεχθεί τους πιστούς με ασφάλεια. Ο εξωτερικός χώρος είναι πολύ μεγάλος και περιλαμβάνει κήπους, παιδική χαρά, έχει μπει σιντριβάνι και έχουν φυτευτεί πεύκα, και βέβαια τα ασφαλτοστρωμένα μέρη που επιτρέπουν στα οχήματα να προσεγγίσουν το κεντρικό κτίριο του τεμένους.

Το ισλαμικό τέμενος της Αθήνας βρίσκεται στον Βοτανικό, σε έκταση που παραχωρήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η κύρια είσοδός της βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού 144, η οποία και φυλάσσεται. Ο περιβάλλων χώρος ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων, και για τη λειτουργία του απαιτείται καθαρισμός και φροντίδα. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μέριμνα από τον δήμο, πλην των ενεργειών της απερχόμενης αντιδημάρχου κ. Νέλλης Παπαχελά.

Ταυτόχρονα, το τέμενος δεν έχει υπαλλήλους. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ελέγχεται από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι η στελέχωσή του με υπαλλήλους θα γίνει ή με διορισμό ή με (είναι και το πιο σύνηθες) απόσπαση κάποιων υπαλλήλων. Η διαδικασία των αποσπάσεων διαρκεί, τουλάχιστον, ένα τρίμηνο.

Από την άλλη, δεν υπάρχουν γραφεία για να εγκατασταθούν οι υπάλληλοι. Ο χώρος διαθέτει το γραφείο του ιμάμη –έχει οριστεί ο Μαροκινός Σίντι Μοχάμεντ Ζάκι– και μία αίθουσα συνεδριάσεων.

Επίσης, δεν έχουν γίνει οι διαγωνισμοί για τον καθαρισμό του –είναι χωρητικότητας 300 ατόμων– αλλά και για τη φύλαξη των εσωτερικών και των αύλειων του χώρων που είναι ανοιχτοί και εύκολα προσβάσιμοι από τυχόν άτομα που αντιδρούν στη λειτουργία του τεμένους. Ηδη το προηγούμενο διάστημα άγνωστοι έγραψαν σε εξωτερικούς χώρους του κτίσματος συνθήματα κατά της λειτουργίας του και κατά του Iσλάμ, τα οποία βέβαια σβήνονταν άμεσα. 

ωράριο λειτουργίας του είναι «όλες τις ώρες και τις ημέρες, μισή ώρα πριν από την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της πρώτης προσευχής έως και μισή ώρα μετά την ώρα τέλεσης από τον ιμάμη της τελευταίας προσευχής. Κατά τη διάρκεια δε του ιερού μουσουλμανικού μήνα (Ραμαζάνι) και της εορτής της θυσίας του Αβραάμ θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως», όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση.

Προς το παρόν ο εξωτερικός χώρος φυλάσσεται επαρκώς από την Αστυνομία, ωστόσο για τη φύλαξη των εσωτερικών χώρων απαιτούνται κάμερες ασφαλείας, σύστημα ειδοποίησης.

Στις 7 Ιουνίου, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του τεμένους, ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει έως τον Σεπτέμβριο, και άρα στο Ραμαζάνι του Αυγούστου, παρότι ήταν ενήμερος για τις σημαντικές εκκρεμότητες. Σήμερα, οι αισιόδοξοι μιλούν για λειτουργία του τεμένους περί τα Χριστούγεννα.