22 Ιουλίου 2019

Πάνω από 1 εκ. νάρκες στα εδάφη της Τουρκίας!

Σύμφωνα με την είδηση από την Deutsche Welle, οι ειδικοί αναφέρουν πως στην Τουρκία υπάρχουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο νάρκες και άγνωστος αριθμός χειροβομβίδων και βλημάτων στα εδάφη. Και λένε πως είναι ανάγκη...
... το κράτος δίχως καθυστέρηση να καταρτίσει ένα “Σχέδιο καταστροφής ναρκών”.

Σε 35 έτη σκοτώθηκαν 1.409 άνθρωποι
Στην Τουρκία επί πολλά χρόνια άνθρωποι πεθαίνουν από νάρκες και εκρηκτικά. Σύμφωνα με την αναφορά του 2018 του Παρατηρητηρίου Ναρκών Εδάφους (MONITOR) που είναι μία μονάδα της διεθνούς καμπάνιας για την απαγόρευση των ναρκών, η Τουρκία είναι μία από τις 10 χώρες οι οποίες περιέχουν πάνω από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα ναρκοθετημένα. Μεταξύ αυτών των χωρών υπάρχουν επίσης το Αφγανιστάν η Αγκόλα το Ιράκ και η Υεμένη.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, στα τελευταία 35 χρόνια στην Τουρκία 1.409 άτομα πέθαναν και 5.432 τραυματίστηκαν από νάρκες ή από έκρηξη υλικών που βρισκόταν στο χώμα. Μόνο το 2017 σκοτώθηκαν 42 άτομα εκ των οποίων τα 23 ήταν παιδιά. Στα 16 από αυτά τα παιδιά η σφοδρότητα της έκρηξης ήταν τέτοια που το σώμα τους διαμελίστηκε και δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί το φύλο τους.

H Τουρκία ανέστειλε την καταστροφή για το 2022
Η Τουρκία είναι ανάμεσα στις 164 χώρες που υπέγραψαν τη συνθήκη για την απαγόρευση των ναρκών του ΟΗΕ και είναι επιφορτισμένη με την καταστροφή των ναρκών στα εδάφη της. Ασκείται όμως κριτική στην Τουρκία, διότι αν και υπέγραψε τη συνθήκη της Οτάβας το Μάρτιο του 2004, αναφέρεται πως δεν ενημερώνει επαρκώς τους διεθνείς φορείς σχετικά με την εκκαθάριση και την καταστροφή των ναρκών.

Σύμφωνα με την συνθήκη της Οτάβας η Τουρκία έπρεπε ως τις 1 Μαρτίου 2014 να καθαρίσει όλες τις νάρκες στα εδάφη της. Αλλά η Τουρκία το 2014 ζήτησε έξτρα χρονικό διάστημα και ανέστειλε την διαδικασία καταστροφής ως το 2022.

Ο Μπαρις Γιλντιρίμ, δικηγόρος του δικηγορικού συλλόγου Τούντζελι, υποστηρίζει πως η Τουρκία η οποία το 2017 ανακοίνωσε πως κατέστρεψε 26.381 νάρκες, κινείται αργά και ότι οι τελευταίοι θάνατοι που συνέβησαν στο Τούντζελι δεν είναι σύμπτωση.

Ο Γιλντιρίμ υποστηρίζει πως εντός των συνόρων του νομού Τούντζελι υπάρχουν 10.557 ενεργές νάρκες κατά προσωπικού και συνεχίζει λέγοντας τα εξής: “ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 90 μέχρι τώρα με τις εκκενώσεις χωριών περίπου 40.000 άτομα άλλαξαν μέρη σε αυτή την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια παρά την έλλειψη υποδομών και παρά το ότι δεν έγινε έρευνα για τις νάρκες πάλι οι περιοχές αυτές άνοιξαν προς κατοίκηση. Έτσι βιώνουμε θανάτους διότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στα χωριά τους αλλά δεν έχουν εκκαθαριστεί οι νάρκες και τα εκρηκτικά.

Ο Μπαρις Γιλντιρίμ λέει ότι οι νάρκες που χρησιμοποιούνται στην περιοχή έχουν ζωή μεγαλύτερη από αυτήν του ανθρώπου ότι το 75% εξ αυτών βρίσκεται σε ορεινές περιοχές και ότι με τις βροχές και με τις κατολισθήσεις οι νάρκες αυτές αλλάζουν θέσεις: "είναι ανάγκη να ετοιμαστεί πρώτα στην περιοχή μας αλλά και σε όλες τις ναρκοθετειμένες περιοχές ένα σχέδιο καταστροφής ναρκών. Διαφορετικά δυστυχώς Θα συνεχίσουμε να χάνουμε τους ανθρώπους μας και τα παιδιά μας

Συνολικά 1,1 εκατομμύριο νάρκες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργανώσεις κίνηση για Τουρκία χωρίς νάρκες στην Τουρκία υπάρχουν 839.000 νάρκες κατά προσωπικού, 164.797 νάρκες κατά αρμάτων, συνολικά δηλαδή 1.101.389 νάρκες. αριθμός των θαμμένων χειροβομβίδων βλημάτων και ρουκετών είναι άγνωστος. Οι νάρκες βρίσκονται σε 3.174 περιοχές στους νομούς Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli  και Van.