5 Ιουνίου 2019

USS Abraham Lincoln: Δεν μπήκε τελικώς στα στενά του Ορμούζ

«Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε την κατάσταση χωρίς λόγο», δήλωσε ο κυβερνήτης

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, USS Abraham Lincoln, που στάλθηκε στην περιοχή του Κόλπου για να απαντήσει στις ιρανικές απειλές...


... έχει μείνει εκτός του στενού του Ορμούζ για να αποφευχθεί μια περιττή κλιμάκωση, όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί.

Το USS Abraham Lincoln και τα συνοδευτικά πλοία παραμένει εκατοντάδες χιλιόμετρα από το ζωτικό στενό –μόλις 33 χιλιόμετρα από το πιο στενό σημείο του– μέσω του οποίου περνάει το ένα τρίτο της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου. Ωστόσο, οι αξιωματικοί στο πλοίο λένε ότι είναι έτοιμοι και ικανοί να ανταποκριθούν σε απειλές.

Η πλωτή οδός είναι γεμάτη με τάνκερ και φορτηγά πλοία, αλλά τα αμερικανικά πολεμικά πλοία περνούσανε εδώ και χρόνια χωρίς εμπόδια, παρόλο που το αμερικανικό ναυτικό ανέφερε ότι τα πλοία είναι γεμάτα ιρανικά ταχύπλοα σκάφη. «Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε την κατάσταση χωρίς λόγο», δήλωσε ο κυβερνήτης του Lincoln, Putnam Browne σε δημοσιογράφους του Associated Press.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι πάντως έχουν διαμηνύσει πολλές φορές μέσα στον Μάιο ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να χτυπήσουν το USS Abraham Lincoln και όλα τα υπόλοιπα πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή με πυραύλους.

Σε ερώτηση στον Αμερικανό Ναύαρχο John Wade για το γιατί το USS Abraham Lincoln δεν έχει μπει στο στενό, απάντησε είμαστε έτοιμοι να πάμε οπουδήποτε μας ζητηθεί και οπουδήποτε χρειαστεί.