24 Ιουνίου 2019

Ιron Dome: Οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν το τρομερό σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ

Το Iron Dome, η περίφημη «ομπρέλα προστασίας» του Ισραήλ, που αποτελείται από σύμπλεγμα πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, φαίνεται πως είναι στο «στόχαστρο» του Στρατού των ΗΠΑ, για...


... να ενταχθεί στο οπλοστάσιο του.

Μετά τις αναφορές που έκαναν λόγο για το ενδιαφέρον του αμερικανικού Στρατού να προχωρήσει στην απόκτηση των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας MSHORAD, μια νέα είδηση σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού των ΗΠΑ και το γνωστό «Iron Dome» φαίνεται πως θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις.

Επιβεβαιώνει ο Στρατός των ΗΠΑ Υψηλόβαθμο στέλεχος που συνεργάζεται με το U.S Army επιβεβαίωσε, αυτό που αρκετοί γνώριζαν, ότι οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται επί του παρόντος με το Ισραήλ για σύμβαση αγοράς δύο συστοιχιών του συστήματος Iron Dome.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως το Iron Dome προσφέρει μια εξαιρετική λύση για τις ανάγκες του αμερικανικού Στρατού, ενώ έχει αποδείξει συστηματικά την αποτελεσματικότητά του, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχημένα από το Ισραήλ σε χιλιάδες εμπλοκές, ενώ προσέθεσε πως στο «τραπέζι» υπάρχει και το ενδεχόμενο να «πειραματιστούν» με το σύστημα αυτό.

Το σύστημα Iron Dome θα δοκιμαστεί για να διαπιστωθεί εάν είναι ικανό «να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του MSHORAD και των Patriot», ενισχύοντας με την αξιοπιστία του, τις αμυντικές δυνατότητες και τον βαθμό προστασίας των αμερικανικών δυνάμεων και υποδομών.

Τα χαρακτηριστικά του
Το Iron Dome είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems, σχεδιασμένο να παρακολουθεί ρουκέτες μικρής εμβέλειας και βλήματα πυροβολικού. Μπορεί να προστατεύσει τις δυνάμεις που αναπτύσσονται και τους ελιγμούς που εκτελούν στο πεδίο της μάχης, τις προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων, καθώς και αστικές περιοχές, έναντι ευρέος φάσματος έμμεσων και εναέριων απειλών.

Το σύστημα πολλαπλών αποστολών μπορεί να αναχαιτίζει αποτελεσματικά πυραύλους, ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού, καθώς και αεροσκάφη, ελικόπτερα και UAV σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι αποστολές του Το σύστημα δημιουργήθηκε ως αμυντικό αντίμετρο στην πυραυλική απειλή εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ισραήλ στα βόρεια και νότια σύνορά του.

Μεταξύ 2000 και 2008, περισσότερα από 4.000 βλήματα όλμων και 4.000 πύραυλοι (κυρίως Qassams) εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ. Καθώς η εμβέλεια του Qassam επεκτάθηκε λόγω της εισαγωγής εκτοξευτή Grad 122 mm, σχεδόν ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί πολίτες βρέθηκαν εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.