13 Ιουνίου 2019

Reuters: Εκκενώθηκαν τα δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Δύο πετρελαιοφόρα που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν εκκενώθηκαν ύστερα από SOS εξέπεμψαν. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκρήξεις.

Το Reuters μεταδίδει, επικαλούμενο τέσσερις πηγές...
... από το χώρα της εμπορικής ναυτιλίας ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τα τάνκερ «Front Altair» με σημαία των Νήσων Mάρσαλ  και «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά. Τόσο από τις ιδιοκτήτριες εταιρίες των πλοίων όσο και από τις Αρχές του Ομάν και των Hνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν υπήρξε επιβεβαίωση όσον αφορά στα χωρικά ύδατα που συνέβη το περιστατικό.

Νωρίτερα, το τμήμα των Εμπορικών Επιχειρήσεων του βρετανικού Ναυτικού εξέδωσε προειδοποίηση για «απροσδιόριστο» περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Παράλληλα, το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει λόγο για μια κατάσταση που χρήζει «εξαιρετικής προσοχής» εν μέσω της έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Τεχεράνης αλλά και στο περιθώριο της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Ιράν. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του βρετανικού Ναυτικού.

Και το Associated Press, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση του Ιράν, μεταδίδει ότι δύο πετρελαιοφόρα έγιναν στόχος επίθεσης και έκανε λόγο για εκρήξεις σε ένα εξ αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ τέσσερα πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Το επεισόδιο προκάλεσε σφοδρή ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.