5 Ιουνίου 2019

Αλλάζουν στάση για «EastMed» οι Ιταλοί

Για ευκαιρίες στην Μεσόγειο μιλάει ο Ιταλός Πρέσβης στην Λευκωσία

Τους ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικοεμπορικούς δεσμούς της Ιταλίας και της Κύπρου και την ευκαιρία ενίσχυσής τους...


... κυρίως στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισαν ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο και ο ΥΠΕΞ στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρεσβεία της Ιταλίας με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της χώρας.

Ο Αντρέα Καβαλλάρι, εξέφρασε παράλληλα την πλήρη στήριξη της Ρώμης στο δικαίωμα της Λευκωσίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Η ενέργεια και οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής και δη μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου, που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια ισχυρούς οικονομικοεμπορικούς δεσμούς, δήλωσε ο Πρέσβης της Ιταλίας της Κύπρο, Αντρέα Καβαλλάρι κατά την δεξίωση που παρέθεσε στην οικία του με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Ιταλίας.

«Η οικονομική παρουσία της Ιταλίας στην Κύπρο είναι ισχυρή και έχει ωφεληθεί από τον εξέχοντα ρόλο που διαδραματίζει η (ιταλική εταιρεία) ΕΝΙ. Υπάρχει μια σημαντική επιχειρηματική προοπτική και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε να καταστεί πραγματικότητα», δήλωσε ο κύριος Καβαλλάρι.

Ο Ιταλός Πρέσβης επανέλαβε την υποστήριξη της Ρώμης στην Κυπριακή Δημοκρατία και στα κυριαρχικά της δικαιώματα επί των φυσικών της πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Στο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και στην προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας με προμετωπίδα τα ενεργειακά, αναφέρθηκε και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η Ιταλία είναι στρατηγικός εταίρος στο πρόγραμμά μας για τους υδρογονάνθρακες που είναι μέγιστης σημασίας, όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου και της Ε.Ε.».

Στην δεξίωση της ιταλικής πρεσβείας στην Κύπρο για την 73η επέτειο από την κατάργηση της βασιλείας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη χώρα, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής, ξένοι πρέσβεις, βουλευτές και επιφανείς επιχειρηματίες.