7 Ιουνίου 2019

Οι Τούρκοι εκβιάζουν με διχοτόμηση του νησιού

Διχοτόμηση και δυο κράτη είναι το μόνο που δεν συμφέρει την Τουρκία

Κατά καιρούς οι Τούρκοι επαναφέρουν το εκβιαστικό δίλημμα στην ελληνική πλευρά, ότι αφού οι Έλληνες δεν συναινούν στην συνδιοίκηση...


... του νησιού που επιθυμεί, τότε θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Β, που κάνει λόγο για δύο κράτη, ή και ένταξη των Κατεχομένων στην τουρκική Επικράτεια.

Έχω γράψει και άλλες φορές, και θα συνεχίσω να γράφω, ότι οι δύο προτεινόμενες λύσεις είναι ακριβώς αυτές που δεν συμφέρουν στην Τουρκία. Όμως έπεισαν κάποιους, με ελλιπή προφανώς πολιτική παιδεία, ή και με αντιπολιτευτικά κίνητρα, να ανησυχούν με τις απόψεις Τούρκων και μεταφέρουν το φόβο -υπαρκτό, ή υποκρινόμενο- στους Έλληνες.

Η Τουρκία επιτυγχάνει μ’ αυτόν τον τρόπο να προβαίνει η ελληνική πλευρά σε παραχωρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η διχοτόμηση του νησιού. Μόνο που η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Κατ’ αρχάς να αναφέρω το άρθρο της τουρκικής ερντογανικής εφημερίδας Hürriyet, που υπογράφει ο γνωστός αρθρογράφος Yalçin Bayer, αναφερόμενος σε δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Hikmet Sami Türk. «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και τώρα ήρθε η ώρα για διεθνή εκστρατεία αναγνώρισης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η αδιάλλακτη στάση -έτσι χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι τις αλλεπάλληλες παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς- του ελληνικού τμήματος της Κύπρου, -όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία-, δεν αφήνει πλέον περιθώρια σε άλλες διαπραγματεύσεις ενώ τρέχει το σημαντικό θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων, που παρανόμως η Λευκωσία έχει προχωρήσει χωρίς να υπολογίσει τα τουρκικά συμφέροντα, λέγει ο ο αρθρογράφος.

Ήδη το θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους έχει τεθεί στην Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας που συνέρχεται αυτές τις μέρες στην Μέκκα, ενώ ετοιμάζεται και διπλωματική εκστρατεία για ενημέρωση κατ’ αρχάς σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Η Άγκυρα υπολογίζει ότι η εκστρατεία αυτή θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα που σίγουρα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο ζήτημα της κρίσης με την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και με τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Αλλά, τα δύο ανωτέρω ζητήματα που φέρνει στην επιφάνεια η Τουρκία, αντιμάχονται μεταξύ τους. Αν υπάρξει αναγνώριση Τουρκοκυπριακού Κράτους, τότε αποκόπτεται η Τουρκία από τα ενεργειακά κοιτάσματα. Η ΑΟΖ της θα περικλειστεί στα βόρεια της Κύπρου με τις μικρασιατικές ακτές. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι ο στόχος της Τουρκίας, θα απολεστεί καθ’ ολοκληρία.

Πέραν αυτού. Η Ε.Ε. δέχτηκε στους κόλπους της την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην περίπτωση απόσχισης, το τμήμα αυτό δεν θα ανήκει στην Ε.Ε. Η Τουρκία όμως, με την Συνομοσπονδία που στην πραγματικότητα επιδιώκει, θα χρησιμοποιεί την Κύπρο ως παράθυρο στην Ευρώπη, αφού γνωρίζει πλέον ότι δεν μπορεί η ίδια να γίνει δεκτή. Ως εκ τούτου, οι δήθεν απειλές της για δύο κράτη, είναι απλώς εκβιαστικός τρόπος εκφοβισμού.

Για την ιστορία, πριν από το 1960 η θέση της τουρκικής πλευράς ήταν ότι στην περίπτωση αλλαγής του αποικιακού καθεστώτος της Μεγαλονήσου, η Κύπρος έπρεπε να επιστραφεί στην Τουρκία. Για την τουρκική πλευρά η διχοτόμηση ήταν ένας συμβιβασμός.

Ο Μ. Ευρυβιάδης έχει υποστηρίξει ότι ίσως αρχικώς να επιδίωκε την διχοτόμηση, όσο όμως δεν υπήρχε μαζική ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Μέχρι δηλαδή  το 1964. Τότε ανακάλυψε πως η διχοτόμηση δεν θα της έλυνε το γεωπολιτικό της πρόβλημα. Μέχρι τότε  οι Κεμαλιστές διατύπωναν το πρόβλημα αυτό ως την ανάγκη για τη μη "περικύκλωση" της Τουρκίας από την Ελλάδα. Αυτό έγινε ανέφικτο με την ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, που υφίστατο ντε φάκτο μεταξύ 1964-67.

Εν κατακλείδει. Ύπαρξη δύο κρατών, μόνο με τη συναίνεσή μας, -αν η Τουρκία παραλογίσει γεωπολιτικά και τα αποδεχτεί- μπορεί να συμβεί. Η Κύπρος προστατεύεται από την υπόσταση της ως διεθνές κρατικό υποκείμενο, μια υπόσταση που δεν μπορεί κανείς να της την αφαιρέσει όσες πλάτες και όση  δύναμη και να διαθέτει. Εάν η άλλη πλευρά επιδιώκει μια λύση αυτή δεν μπορεί να είναι, ούτε η διχοτόμηση, αλλά ούτε και τα δυο κράτη.
Ο Μακεδών