5 Ιουνίου 2019

Ισπανία: Δικαστικό «όχι» στην εκταφή του Φρανσίσκο Φράνκο

Την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα εκταφή της σορού του Ισπανού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο απαγόρευσε το ανώτατο δικαστήριο, ύστερα από προσφυγή των συγγενών του δικτάτορα.

Ο Φράνκο έχει ταφεί στο επιβλητικό...


... μνημείο και μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων, ενώ σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, τα λείψανα του «καουδίγιο» θα μεταφερθούν στο κοιμητήριο Ελ Πάρδο της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται θαμμένη η σύζυγος του δικτάτορα.

Τα εγγόνια του Φράνκο έχουν ζητήσει την ταφή του παππού τους στον καθεδρικό ναό Λα Αλμουδένα, στο τουριστικό κέντρο της Μαδρίτης. Την πρόταση αυτή απέρριψε η κυβέρνηση εκτιμώντας ότι θα δώσει την ευκαιρία σε θαυμαστές του δικτατορικού καθεστώτος για εκδηλώσεις μνήμης.

Στην προσφυγή τους, τα εγγόνια του Φράνκο αναφέρουν ότι η εκταφή αποτελεί εκδικητική ενέργεια με πολιτικά κίνητρα. Από την πλευρά της, η Ενωση για την Ανάκτηση της Ιστορικής Μνήμης, που συλλέγει μαρτυρίες από τα θύματα του φρανκικού καθεστώτος και ερευνά ομαδικούς τάφους, κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους δικαστές του οργάνου, ο Χοθέ Λουίς Ρεκέρο, δεν είναι αμερόληπτος, καθώς έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο έργο της Ενωσης.

Μέλη οργάνωσης με τίτλο «Ούτε Κοιλάδα, Ούτε Αλμουδένα» πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Κάθε ημέρα που ο Φράνκο παραμένει στην Κοιλάδα των Πεσόντων αποτελεί προσβολή προς την ισπανική κοινωνία και στο δημοκρατικό πολίτευμα», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Η πρόταση εκταφής του Φράνκο και μετατροπής του Κοιλάδας των Πεσόντων σε χώρο μνήμης των εγκλημάτων της δικτατορίας έχει εγκριθεί δύο φορές από το ισπανικό Κοινοβούλιο. Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι ούτε ο ίδιος ο Φράνκο επιθυμούσε να ταφεί στην Κοιλάδα των Πεσόντων, καθώς το κενοτάφιο περιέχει τα οστά περισσότερων από 33.800 θυμάτων του εμφυλίου πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύρραξης.

Εκτός από τον Φράνκο, στην Κοιλάδα βρίσκεται θαμμένος και ο ιδρυτής της φασιστικής Φάλαγγας Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, εμπνευστής του ιδεολογικού κινήματος της σύγχρονης ισπανικής ακροδεξιάς τη δεκαετία του 1930.