15 Ιουνίου 2019

Ερντογάν: Εάν ο συριακός στρατός βομβαρδίσει ξανά τουρκικό παρατηρητήριο θα ανταποδώσουμε

Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Παρασκευή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ανταποδώσουν εάν ο συριακός αραβικός στρατός...


... συνεχίσει να επιτίθεται σε τουρκικά φυλάκια-παρατηρητήρια στην επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.

«Η Τουρκία δεν θα παραμείνει σιωπηλή εάν το συριακό καθεστώς συνεχίσει να επιτίθεται στα παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ», δήλωσε ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την παραπάνω δήλωση σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για το Τατζικιστάν για να συμμετάσχει στην πρωτεύουσα Ντουσάμπε στη Διάσκεψη για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Ο τουρκικός στρατός έχει στήσει 12 οχυρά-φυλάκια, υποτίθεται παρατηρητήρια, περιμετρικά των εδαφών που κατέχουν οι τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία. Ύστερα από συμφωνία με τη Ρωσία και το Ιράν, οι Τούρκοι εισήλθαν στο συριακό έδαφος πέρσι και κατασκεύασαν αυτά τα οχυρά, μεταξύ τζιχαντιστών και συριακού στρατού, παριστάνοντας δήθεν την ειρηνευτική δύναμη που θα επιτηρούσε την εκεχειρία.

Ωστόσο, η Τουρκία όχι μόνο δεν προστάτεψε καμία εκεχειρία και ειρηνευτική προσπάθεια, αλλά με αυτά τα οχυρά εδραίωσε την κυριαρχία της και στην επαρχία της Ιντλίμπ, αναλαμβάνοντας ρόλο προστάτιδας δύναμης των τζιχαντιστών.

Ο συριακός στρατός, που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα στη βορειοδυτική Συρία, την οποία θέλει να απελευθερώσει από τους τρομοκράτες, εμποδίζεται να προωθηθεί περαιτέρω εξαιτίας των εν λόγω τουρκικών οχυρών. Στις μάχες των προηγούμενων ημερών, το συριακό πυροβολικό βομβάρδισε τουρκικό οχυρό. Οι Σύροι είπαν ότι έγινε κατά λάθος.