6 Ιουνίου 2019

Οι Κουβανοί αποχαιρέτησαν το τελευταίο αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο πριν από το εμπάργκο - ΕΙΚΟΝΕΣ

Κάτοικοι της Κούβας και τουρίστες είδαν σήμερα το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο Empress of the Seas να αποπλέει από τον κόλπο της Αβάνας – ήταν το τελευταίο αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο που έδεσε [δείτε τις εικόνες]...
... στην πρωτεύουσα της Κούβας και το επόμενο δεν είναι σίγουρο πότε και αν θα ξανάρθει.

Μετά τους νέους περιορισμούς του Τραμπ για τα ταξίδια στην Κούβα, μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας –από σήμερα Πέμπτη– έβγαλαν από το πρόγραμμά τους την Κούβα και πιάνουν «λιμάνι» σε  άλλους προορισμούς όπως το Μεξικό.

Το εμπάργκο Τραμπ στην κρουαζιέρα, πλήγμα για την οικονομία της Κούβας
Στραγγαλισμό της οικονομίας της Κούβας μπορεί να αποτελέσει η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ να απαγορεύσει στις αμερικανικές εταιρείες τις κρουαζιέρες στο νησί της Καραϊβικής.

Η απόφαση τέθηκε από χθες σε εφαρμογή και χωρίς περίοδο χάριτος. Αναμένεται να καταφέρει καίριο πλήγμα στην κουβανική οικονομία, που παραπαίει έπειτα από δεκαετίες αμερικανικού εμπάργκο. Κι αυτό γιατί ο τουρισμός, και σε σημαντικό ποσοστό ο τουρισμός από τις κρουαζιέρες, αποτελεί καίρια πηγή εσόδων για την κουβανική οικονομία.

Οσον αφορά ειδικότερα τους Αμερικανούς τουρίστες, οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μετά τον Καναδά χώρα προέλευσης των τουριστών που επισκέπτονται το νησί. Φέτος, μόνον τους πρώτους τρεις μήνες του έτους το επισκέφθηκαν 257.000 Αμερικανοί τουρίστες, το 55% των οποίων ήταν με κρουαζιερόπλοια.

Με στοιχεία του 2017, οι Αμερικανοί τουρίστες που κατέφθασαν στην Κούβα με κρουαζιερόπλοια ήταν 451.000 άτομα και δαπάνησαν συνολικά 63 εκατ. δολάρια μέσα στο νησί. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 18 εκατ. δολάρια άντλησαν τα λιμάνια της Κούβας από τα λιμενικά τέλη που κατέβαλαν τα αμερικανικά κρουαζιερόπλοια.

Η ζημία δεν περιορίζεται, βέβαια, μόνον στην οικονομία της Κούβας, αλλά αφορά και τις αμερικανικές εταιρείες κρουαζιερόπλοιων. Οι εταιρείες αυτές έχουν δραστηριοποιηθεί εκτεταμένα στο νησί της Καραϊβικής από τη διετία 2014-2016, όταν επί κυβέρνησης Ομπάμα χαλάρωσε το μακροχρόνιο εμπάργκο. Ετσι, στη διάρκεια του 2017 συγκέντρωσαν έσοδα 607 εκατ. δολαρίων από τις κρουαζιέρες στην Κούβα.

Στο μεταξύ, η απόφαση εφαρμόζεται χωρίς να δίνεται στα κρουαζιερόπλοια περίοδος χάριτος ώστε να προλάβουν να προχωρήσουν σε ορισμένες αλλαγές των προορισμών τους. Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται μάλιστα στη σύγχυση που έχει ήδη προκληθεί μεταξύ των επίδοξων επισκεπτών της Κούβας που επρόκειτο να μεταβούν εκεί με κρουαζιερόπλοιο.

«Πείτε μου, σας παρακαλώ, η κρουαζιέρα μου στην Κούβα θα παραμείνει κρουαζιέρα στην Κούβα;» ρωτούν πελάτες των εταιρειών κρουαζιέρας που έχουν ήδη προπληρώσει το ταξίδι τους και δεν επιθυμούν να αλλάξουν προορισμό. Και, βέβαια, από χθες η Royal Caribbean Cruises ανακοίνωσε ότι τα πλοία της δεν θα σταματούν στην Κούβα και ότι πρόκειται σύντομα να ενημερώσει την πελατεία της για τους μελλοντικούς προορισμούς. Παράλληλα, η Carnival Corp και η Norwegian Cruise Line προέβησαν σε ανάλογες ανακοινώσεις προς την πελατεία τους.

Στο μεταξύ, πολλοί οικονομικοί αναλυτές κατηγορούν την κυβέρνηση Τραμπ ότι, στην προσπάθειά της να υπονομεύσει την κυβέρνηση της Κούβας, υιοθετεί μια αποτυχημένη πολιτική προσφέροντας τελικά άλλοθι στην Αβάνα για να δικαιολογεί την οικονομική δυσπραγία των τελευταίων 60 ετών και να καταστέλλει κάθε αμφισβήτηση.