12 Ιουνίου 2019

Τουσκ: Σκόπια και αλβανία θα περιμένουν για την ένταξή τους στην Ε.Ε.

"Υπάρχουν χώρες, που τάσσονται κατά"

Τη σημασία να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια και την Αλβανία τόνισε τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...


... Ντόναλντ Τουσκ. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει ό,τι απαιτείται για την ευρωπαϊκή ένταξή τους, ωστόσο υπάρχουν χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι οποίες τάσσονται ακόμη κατά.

«Πιστεύω προσωπικά πως μόνο μία απόφαση μπορεί να ληφθεί, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη "Βόρεια Μακεδονία" και την Αλβανία, όπως συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Στέβο Πεντάροφσκι, στις Βρυξέλλες.

«Οφείλω ωστόσο να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη έτοιμα να λάβουν την απόφαση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το ζήτημα σήμερα δεν είναι το αν, αλλά το πότε», τόνισε ο Τουσκ. «Είμαι επιφυλακτικός επειδή γνωρίζω πως η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των 28 κρατών μελών χρειάζεται μερικές φορές περισσότερο χρόνο απ’  ό,τι θα επιθυμούσα», σημείωσε.

Οι ηγέτες της Αλβανίας και των Σκοπίων βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να προωθήσουν τις υποθέσεις τους, πριν από τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία θεωρητικά θα μπορούσσαν να πάρουν το  πράσινο φως.