16 Ιουνίου 2019

Ο Έντι Ράμα δεν βρίσκει δίκαιη την άποψη του προέδρου των Σκοπίων για διαχωρισμό από την Αλβανία

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στη σελίδα του στο Facebook έγραψε ότι η δήλωση του προέδρου της "Βόρειας Μακεδονίας", Στέβο Πενταρόφσκι, για διαχωρισμό της χώρας του από το πακέτο με την Αλβανία...


... δεν είναι καλή, αλλά είναι ο μόνος  δυνατός τρόπος για να λάβει το πράσινο φως για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο Ράμα σημειώνει ότι η θέση του Πενταρόφσκι θεωρήθηκε ως δήλωση εντυπωσιασμού, ενώ δεν έλαβε σοβαρά «την καίρια συμβολή της Αλβανίας και των Αλβανών (των Σκοπίων) στη διαδικασία εκδημοκρατισμού στη γειτονική χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαίτηση του Πενταρόφσκι δεν είναι ούτε δίκαια ούτε πρακτική.

«Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι με τις δηλώσεις του ευνοεί το διαχωρισμό της Αλβανίας στις διαπραγματεύσεις; Παραδόξως αυτή η προσέγγιση, δεν λαμβάνει υπόψη τη σημαντική συμβολή της Αλβανίας και των Αλβανών στις δημοκρατικές εξελίξεις και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κράτους. Αυτή δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε πρακτική», έγραψε ο Ράμα.

Τη δήλωση του προέδρου των Σκοπίων σχολίασε, επίσης, ο πρώην επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος θεωρεί το διαχωρισμό της "Βόρειας Μακεδονίας" από την Αλβανία, ως ένα στρατηγικό λάθος της ΕΕ.

Η δήλωση του Στέβο Πενταρόφσκι έγινε στην EurActiv κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τις Βρυξέλλες, όπου επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο διαχωρισμός του πακέτου.

«Η Αλβανία διέρχεται μια πολιτική κρίση. Η αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει τα θεσμικά όργανα. Τι να πω; Είχαμε και πριν μια θετική εισήγηση από την Επιτροπή, τότε ήμασταν χωριστά από την Αλβανία (δεν ήμασταν σε ένα πακέτο έναρξης των διαπραγματεύσεων)», είπε ο Πενταρόφσκι.
[πηγές: press24, βαλκανικό περισκόπιο]