15 Ιουνίου 2019

Τα εντάλματα σύλληψης για τον "Πορθητή" έφεραν πρόσκαιρη επιτυχία

Αναμφιβόλως, η ενέργεια της Κύπρου να προχωρήσει σε έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του προσωπικού και των εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι επιτυχής, και τούτο φαίνεται...


... από την οργίλη αντίδραση της Άγκυρας.

Η Τουρκία, δεν διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό για γεωτρήσεις, γι’ αυτό αναθέτει τον ρόλο σε ξένες εταιρείες -επί του προκειμένου σε νορβηγική και αμερικανική- και οι Τούρκοι εκπαιδεύονται ή αποτελούν το βοηθητικό προσωπικό.

Όταν προ ετών, Ελλάδα και Κύπρος, ενημέρωσαν την ξένη εταιρία, που είχε διαθέσει ερευνητικό σκάφος, ότι θα υποστεί συνέπειες, παραλλήλως με τα διπλωματικά διαβήματα, η εταιρεία απέσυρε το σκάφος, η δε Τουρκία παρήγγειλε δικά της ερευνητικά σκάφη. Αυτό το πρόβλημα το έλυσε με κάποια χρονική καθυστέρηση.

Τώρα βρίσκεται εμπρός σε άλλο, ανάλογο, πρόβλημα, την απώλεια των ξένων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι ενημερωθέντες ότι επικρέμαται επ’ αυτών ποινή φυλάκισης και πρόστιμο, εγκαταλείπουν τον "Πορθητή". Το ίδιο και οι ξένες εταιρείες, οι οποίες δεν θέλουν να εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες.

Ομολογώ πως, για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου της Κύπρου, θεώρησα ότι υπήρχε η συγκατάνευση, ίσως και υποβοήθηση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω και της ταχύτητας απόσυρσης των ξένων εταιρειών και δη της αμερικανικής. Ένα δημοσίευμα όμως της voria.gr, έρχεται να συσκοτίσει την κατάσταση.

Με τίτλο "Αποδοκιμάζουν έμμεσα οι ΗΠΑ τα εντάλματα σύλληψης για τον Πορθητή", στο δημοσίευμα γίνεται μεν αναφορά στο ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει την ανησυχία του για τις προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά συγχρόνως παίρνει αποστάσεις και εμμέσως δεν επιδοκιμάζει την κίνηση της Λευκωσίας να εκδώσει εντάλματα σύλληψης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Έχουμε δει αυτές τις αναφορές των ΜΜΕ και αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Αυτού του είδους οι απαντήσεις, με αναφορά και στις δύο πλευρές, είναι πάντα υπέρ του κατέχοντος. Το είδαμε και στα Ίμια, Η επέμβαση των συμμάχων, "να σταματήσουν οι εντάσεις στην περιοχή" έφερε το γκριζάρισμα των Ιμίων. Ήταν η πρώτη επιτυχία των Τούρκων μετά από πολλά χρόνια, μετά την σύσταση προς την Ελλάδα να αποφύγει ουσιαστικά να αμυνθεί.

Αυτή τώρα η τοποθέτηση, είναι κάτι παρόμοιο; Θα ήθελα να πιστεύω, ότι πρόκειται για τυπική σύσταση, ώστε η τοποθέτηση του Αμερικανού εκπροσώπου να μη είναι σαφώς κατά της Τουρκίας. Θα ήθελα να πιστεύω επίσης, ότι η Κύπρος κάποιο πράσινο φως θα είχε πάρει παρασκηνιακά, για να προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων, και ότι χωρίς αφανή ισχυρή υποστήριξη, δεν θα σημείωνε αυτήν την επιτυχία.

Τέλος, θα ήθελα να πιστεύω, ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες, που είχαν λάβει γνώση ασφαλώς τι προτίθεται να πράξει η Κύπρος, θα φρόντιζαν -αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι όντως αντίθετη- να αποτρέψει τον Ν. Αναστασιάδη από αυτό το διάβημα. Το ίδιο και οι βρετανικές υπηρεσίες, που δεν είναι μυστική η σημαντική συμβουλή τους στα δρώμενα της Κύπρου.

Όλα αυτά "θα ήθελα να τα πιστέψω", επειδή έτσι μόνον θα φέρουν επιτυχίες και οι επόμενες νομικές κινήσεις της Κύπρου. Είναι προφανές, ότι τα ανωτέρω αποτελούν συλλογισμούς, επειδή τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο τα πληροφορούμαστε μετά πάροδο χρόνου.

Γεγονός είναι ότι η Τουρκία αιφνιδιάστηκε, και δεν έκρυψε την οργή της. Οι απαντήσεις μέχρι τώρα, δείχνουν την έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης, Ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την σύλληψη κανενός Τούρκου πολίτη. Το θέμα όμως δεν είναι οι Τούρκοι, που φυσικά δεν θα επιτραπεί να συλληφθούν. Για τους ξένους ειδικούς πρόκειται, που χωρίς αυτούς γεώτρηση δεν γίνεται.

Όμως, πράγματι δεν γίνεται; Άλλο ένα τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα. Θα ακολουθηθεί και μ’ αυτό η ίδια διαδικασία; Δεν υπάρχουν πάντως πληροφορίες, ποια είναι τα πληρώματα του Γιαβούζ.
Ο Μακεδών