13 Ιουνίου 2019

Χονγκ Κονγκ: Άγριες συμπλοκές για το νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην Κίνα

Οξύνεται η ένταση στο Χονγκ Κόνγκ για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Η αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων, σπρέι πιπεριού...


... και γκλομπ για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Αυτοί προσπαθούσαν να φτάσουν στο κοινοβούλιο. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μόλις εξέπνευσε το τελεσίγραφο των διαδηλωτών για απόσυρση του νομοσχεδίου.

Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο χρησιμοποιούσαν ομπρέλες ως ασπίδες. Προσπάθησαν να φτάσουν στους αστυνομικούς που φρουρούν το κτίριο, ενώ έριξαν εναντίον τους διάφορα αντικείμενα. Νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης καλούσε τους διαδηλωτές να διαλυθούν και να σεβαστούν τον νόμο.

Ο Μάθιου Τσέουνγκ αναπληρωτής της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ζήτησε από τους διαδηλωτές να ανοίξουν τις οδικές αρτηρίες που έχουν κλείσει. «Καλώ επίσης τους πολίτες που διαδηλώνουν να επιδείξουν όσο το δυνατόν περισσότερη αυτοσυγκράτηση. Να διαλυθούν ησύχως και να μη αψηφούν τους νόμους», πρόσθεσε.

Υπέρ του νόμου η Κίνα – Υπέρ των διαδηλωτών η Ταϊβάν
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι στηρίζει το νομοσχέδιο που θέλει να υιοθετήσει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, όπως επανέλαβε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η κοινή γνώμη του Χονγκ Κονγκ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει την πρώην βρετανική αποικία. Επίσης κάλεσε τις ΗΠΑ να μιλούν και να ενεργούν με προσοχή αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέφρασε τη στήριξή της στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

«Στέκομαι στο πλευρό των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Χονγκ Κονγκ που μάχονται κατά του νόμου περί εκδόσεων και υπέρ του κράτους δικαίου. Σας παρακαλώ, ας γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι!», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν στο Twitter. «Η Ταϊβάν είναι μαζί σας. Η βούληση των πολιτών θα υπερισχύσει!», πρόσθεσε.

Παράλληλα δεκάδες εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων με έδρα την Ταϊβάν, διαδήλωσαν έξω από το Οικονομικό, Εμπορικό και Πολιτιστικό Γραφείο του Χονγκ Κονγκ στο κέντρο της Ταϊπέι. Ο ΓΓ της Ένωσης της Ταϊβάν για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι «κανένας στον κόσμο δεν πιστεύει» τις υποσχέσεις της Λαμ ότι θα προστεθούν δικλείδες ασφαλείας στο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο «αποτελεί μεγάλη απειλή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Χονγκ Κονγκ. Συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων και των πηγών τους», σχολίασε ο Σεντρίκ Αλβιάνι επικεφαλής του γραφείου ανατολικής Ασίας των RSF.