16 Ιουνίου 2019

Το ένα πέμπτο των Ουκρανών θέλει τη ρωσική γλώσσα ως επίσημη

Τα δύο τρίτα των Ουκρανών πιστεύουν ότι η ουκρανική γλώσσα θα πρέπει να είναι η μόνη επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία, αλλά το ένα πέμπτο ζητά η ρωσική γλώσσα να γίνει επίσημη στο ουκρανικό κράτος.

Αυτό δείχνει μια έρευνα...


... από την κοινωνιολογική ομάδα «Ρέιτινγκ» που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτήν, το 66% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η ουκρανική γλώσσα  πρέπει να είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Το 21% τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της ρωσικής γλώσσας ως επίσημης. Ένα άλλο 11% ζήτησε η ρωσική να είναι η μόνη επίσημη σε ορισμένες περιοχές. Το 2% ήταν αναποφάσιστοι.

Οι περισσότεροι από αυτούς που ευνοούν τη ρωσική γλώσσα ως κρατική, ζουν στο ανατολικό μέρος της Ουκρανίας και οι οποίοι μιλούν στην καθημερινότητά τους τη ρωσική γλώσσα. Η έρευνα έγινε με δείγμα 2.000 ερωτηθέντων ηλικίας από 18 ετών και άνω και έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι κυρίως ρωσόφωνος και έχει δηλώσει ότι ο νόμος για τις γλώσσες που ψηφίστηκε το 2015 από τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, πρέπει να ακυρωθεί και να επανεξετασθεί προτάσσοντας ποσοστώσεις στη χρήση της γλώσσας σε όλη την επικράτεια.