13 Ιουνίου 2019

Συρία: Αρνείται η Τουρκία ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία με τη Ρωσία

Η Τουρκία αρνήθηκε τους ρωσικούς ισχυρισμούς την Πέμπτη ότι έχει τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και ζήτησαν από την Ρωσία να ηρεμήσει η κατάσταση γιατί ο Συριακό στρατός με τους συμμάχους του...


... επιτέθηκε σε τουρκικές θέσεις στην περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης πραγματοποίησαν σκόπιμες επιθέσεις βομβαρδίζοντας ένα από τα παρατηρητήρια, με τρεις Τούρκους τραυματίες και με ζημιές σε εξοπλισμούς και εγκαταστάσεις.

Αργά την Τετάρτη, οι Ρώσοι στρατιώτες δήλωσαν ότι η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν μια πλήρη εκεχειρία στα βορειοδυτικά, με επίκεντρο το Ιντλίμπ. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Άγκυρα θα κάνει ό, τι είναι απαραίτητο εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι δυνατό να πούμε ότι υπάρχει πλήρης εκεχειρία, αλλά οι προσπάθειές μας με τη Ρωσία συνεχίζονται», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του. «Εάν αυτές οι επιθέσεις συνεχιστούν, θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται, κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητήσει αυτό», είπε.

«Η Ρωσία ως εγγυήτρια χώρα πρέπει να ασκήσει πίεση και αναμένουμε από αυτούς να το κάνουν … Διεξάγουμε σοβαρές, ειλικρινείς προσπάθειες για το θέμα αυτό με τη Ρωσία».

Η Βορειοδυτική Συρία είναι το τελευταίο τμήμα της χώρας που εξακολουθεί να ελέγχει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του Προέδρου Άσαντ. Σε αυτή την περιοχή έχει τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία αποκλιμάκωσης από πέρυσι ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία η οποία υποστηρίζει τους επαναστάτες στην περιοχή.