26 Ιουνίου 2019

Ποιο είναι το τουρκικό πλοίο γεώτρησης ‘Γιαβούζ’

Με την έναρξη της γεώτρησης στην περιοχή της Μεσογείου, στο λιμάνι του Ντιλόβασι έγινε τελετή για τον απόπλου του δεύτερου τουρκικού πλοίου γεώτρησης, το Γιαβούζ, το οποίο αφού έπλευσε στο Αιγαίο, αγκυροβόλησε...


... στον κόλπο της Αττάλειας, περιμένοντας εντολές, γράφει η τουρκική Deniz Haber.

Το πλοίο γεώτρησης Γιαβούζ, της τουρκικής «Εθνικής Ενεργειακής και Μεταλλευτικής Πολιτικής», αγοράστηκε από την TPAO προκειμένου  να αυξηθούν οι δραστηριότητες  εξερεύνησης και γεώτρησης στη θάλασσα. Το πλοίο που αγκυροβόλησε στην ακτή Κόνιαλτι τράβηξε την προσοχή των πολιτών. Το Γιαβούζ που είναι ένα από τα 16 πλοία παγκοσμίως του τύπου αυτού, θα παραμείνει αγκυροβολημένο για λίγο.

Το τουρκικό γεωτρύπανο θαλάσσης διαθέτει αίθουσα άθλησης και κινηματογράφου,  καμπίνες διαμονής και ανάπαυσης. Υπάρχει επίσης ένα μικρό νοσοκομείο τεσσάρων κλινών με ένα γιατρό πλήρους απασχόλησης.

Για το  τουρκικό προσωπικό που εργάζεται στο Γιαβούζ υπάρχουν συνολικά 210 κλίνες και συνήθως επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από 21 ημέρες απασχόλησης. Το ξένο ειδικευμένο προσωπικό έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την άδεια κάθε 28 ημέρες.

Το Γιαβούζ ικανοποιεί τις ανάγκες του σε ηλεκτρισμό από γεννήτριες ντίζελ με δυναμικότητα 42 μεγαβάτ. Έχει χωρητικότητα  καυσίμων, 7,5 εκατομμυρίων λίτρων.

Το Γιαβούζ (Yavuz) καθελκύστηκε τον Αύγουστο  του 2011 στην Νότιο Κορέα και είχε την ονομασία Deepsea Metro I,πριν αγοραστεί  τον Οκτώβριο του 2018, από την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) είχε εργαστεί στην Τανζανία, την Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Γιαβούζ σημαίνει άκαμπτος, αποφασιστικός.