5 Ιουνίου 2019

Τραμπ: Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο πολέμου με Ιράν

«Ανησυχεί» ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, όμως πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα...
... το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Το Ιράν είχε μια εξαιρετικά εχθρική στάση όταν ανέλαβα την προεδρία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο βρετανικό δίκτυο ITV. «Ήταν το νούμερο ένα τρομοκρατικό κράτος παγκοσμίως εκείνη την εποχή και πιθανόν και σήμερα», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα χρειαστεί οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, ο Τραμπ απάντησε: «Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αυτό. Το θέλω; Όχι, προτιμώ όχι. Όμως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο». Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με τον Ροχανί: «Ναι, φυσικά. Θα προτιμούσα να μιλήσω».

Ανησυχία από το Πεκίνο
Η άνοδος της έντασης στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της πίεσης που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ιράν, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σε συνέντευξή του σε ρωσικά ΜΜΕ ενόψει της επίσκεψής του στη Ρωσία.

Ο Σι τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS και στην εφημερίδα Ρασίσκαγια Γκαζέτα ότι λόγω της «ακραίας πίεσης» που ασκείται από την αμερικανική κυβέρνηση στο Ιράν και των μονομερών κυρώσεων, η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει στη Μέση Ανατολή.

«Η εξέλιξη της κατάστασης είναι ανησυχητική», είπε ο Σι, σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του όπως μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της σημερινής επίσκεψής του στη Ρωσία. Για τον Σι η συμφωνία με το Ιράν πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και να τηρηθεί διότι έχει κρίσιμη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και για τη μη διάδοση [των πυρηνικών όπλων].

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος Σι
«Οι απόψεις και οι θέσεις της Κίνας και της Ρωσίας για το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν είναι ευθυγραμμισμένες σε υψηλό βαθμό», ανέφερε ο Σι και πρόσθεσε πως Πεκίνο και Μόσχα «ελπίζουν ότι όλα τα μέρη θα παραμείνουν ψύχραιμα, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, θα εντείνουν τον διάλογο και τις διαβουλεύσεις και θα χαμηλώσουν τη θερμοκρασία της τρέχουσας τεταμένης κατάστασης».

Η Κίνα δεν κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις απειλές των ΗΠΑ εναντίον των χωρών και των εταιρειών που παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις εισάγοντας ιρανικό αργό. Το Πεκίνο διατηρεί στενές σχέσεις με την Τεχεράνη στο πεδίο της ενέργειας.

Στη συνέντευξή του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δεν αναφέρθηκε άμεσα στο ζήτημα των κυρώσεων στους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου, αλλά φάνηκε να τις υπονοεί όταν σημείωσε πως «η Κίνα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θεμιτά συμφέροντά της και τα νόμιμα δικαιώματά της».