6 Ιουνίου 2019

Η Αλβανία θα χρηματοδοτήσει το Εθνικό Συμβούλιο των Αλβανών στη νότια Σερβία

Η κυβέρνηση της Αλβανίας θα συνεισφέρει οικονομικά στη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών στη Σερβία, δήλωσε ο πρόεδρος του οργάνου εκπροσώπησης Ραγκμί Μουσταφά, σύμφωνα με...


... το σερβικό τηλεοπτικό κανάλι N1.

Τα εθνικά συμβούλια είναι αντιπροσωπευτικά όργανα που έχουν επιλεγεί από τις εθνικές μειονότητες τους και έχουν ορισμένες αρμοδιότητες όσον αφορά τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την πληροφόρηση.

Ο Μουσταφά δήλωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησε στην πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών για χρηματοδότηση του Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο νόμος επιτρέπει σε αυτά τα σώματα των εθνικών μειονοτήτων να δέχονται χρήματα από πηγές του εξωτερικού.

«Για πρώτη φορά, η κυβέρνηση της Αλβανίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το Εθνικό Συμβούλιο των Αλβανών στη Σερβία και το ακριβές ποσό θα καθοριστεί σε συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και του Συμβουλίου», δήλωσε ο πολιτικός.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά, το σώμα θα λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, αξιοποιώντας τα χρήματα που θα λαμβάνει, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση του από τον σερβικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί κατά περίπου 40%, διότι ο αλβανικός πληθυσμός των δήμων Μπουγιάνοβατς, Πρέσεβο και Μέντβετζα  στη νότια Σερβία, έχει μποϊκοτάρει την απογραφή του 2011.

Σύμφωνα με την αλβανική ‘RajoniPress’ «αυτά τα καλά νέα από το αλβανικό κράτος της Αλβανίας καλωσορίζονται από τους Αλβανούς της Κοιλάδας του Πρέσεβο, οι οποίοι εδώ και χρόνια ζητούν από τους αρμόδιους αλβανικούς θεσμούς στα Τίρανα και την Πρίστινα να σχηματίσουν ένα Ταμείο Ανάπτυξης της Κοιλάδας».
[πηγές: RajoniPress, βαλκανικό περισκόπιο]