16 Ιουνίου 2019

Ο ΥΠΕΞ της Λιβύης (Βεγγάζη) κατηγόρησε Τουρκία, Κατάρ και Ιράν ότι στέλνουν όπλα στους ισλαμιστές στην Τρίπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Βεγγάζης της Λιβύης, Αμπντούλ Χαντί Αλ Χουέιτζ, κατηγόρησε το Κατάρ, την Τουρκία και το Ιράν ότι υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές που μάχονται υπέρ της ισλαμικής διεθνώς...


... αναγνωρισμένης κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Όπως τόνισε, οι τρεις αυτές χώρες προμηθεύουν τους τζιχαντιστές που πολιορκούνται στην Τρίπολη με όπλα και οχήματα. «Το Κατάρ», είπε χαρακτηριστικά, «επιδιώκει συνεχώς να γίνει κέντρο εξουσίας, γι’ αυτό στήριξε το πολιτικό Ισλάμ και το χρησιμοποίησε ως μέσο για την επέκταση της ατζέντας του».

Είπε ότι η Ντόχα ακολούθησε τα βήματα της Άγκυρας στο να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της περιοχής υποστηρίζοντας το πολιτικό Ισλάμ. Απευθυνόμενος στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιορκία της Τρίπολης, είπε ότι οι Αμερικανοί δεν θα παρασυρθούν από ψεύτικους ισχυρισμούς.

«Συνειδητοποιούν ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) προέλασε προς την πρωτεύουσα για να την ελευθερώσει από την τρομοκρατία και να επιβάλει σταθερότητα». Στις 4 Απριλίου ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που πρόσκειται στην κοσμική κυβέρνηση της Βεγγάζης, ξεκίνησε να απελευθερώσει την πρωτεύουσα Τρίπολη από την ισλαμική φιλότουρκη κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, που υποστηρίζεται από ένοπλες μονάδες τζιχαντιστών.

Η Λιβύη έχει δύο κυβερνήσεις. Μια στη Βεγγάζη, κοσμική, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα και μια στην Τρίπολη, τη διεθνώς αναγνωρισμένη, που είναι ισλαμική και υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ.