14 Ιουνίου 2019

Τεράστια κοιτάσματα χρυσού, αργυρού και χαλκού ανακαλύφθηκαν στο Εκουαδόρ

Το πρότζεκτ με την ονομασία Cascabel, το οποίο υλοποιεί η αυστραλιανή εταιρεία Solgold, βρίσκεται σε στάδιο έρευνας.

Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα...


... του Εκουαδόρ, με το κράτος της Λατινοαμερικάνικης χώρας να ελπίζει ότι θα τονώσει την οικονομία του. Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού και αργύρου στον κόσμο ανακαλύφθηκε στη βόρεια επαρχία Ιμπαμπούρα του Εκουαδόρ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Το κοίτασμα βρίσκεται στην περιοχή Cascabel -από την οποία πήρε το όνομά της και το πρότζεκτ- και, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, «θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο ορυχείο αργυρού, το τρίτο μεγαλύτερο χρυσωρυχείο και το έκτο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο.

Οι εμπειρογνώμονες που αξιολογούν το κοίτασμα εκτιμούν ότι οι υπόγειες εξορυκτικές εργασίες θα μπορούσαν να διαρκέσουν από 49 έως 66 χρόνια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν εντοπιστεί 10,9 εκατ. τόνοι χαλκού και τουλάχιστον 23 εκατ. ουγγιές χρυσού.

Ωστόσο, οι τοπικές κοινότητες ζήτησαν πρόσφατα από το Συνταγματικό Δικαστήριο την άδεια να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα επιτρέψουν ή όχι την εξόρυξη. Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο προειδοποίησε το δικαστήριο για τις συνέπειες της έγκρισης διαβουλεύσεων για περιοχές εξόρυξης που έχουν ήδη νομίμως παραχωρηθεί σε αλλοδαπές εταιρείες. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του αιτήματος.

Το Εκουαδόρ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την προσέλκυση διεθνών επενδύσεων σε όλα τα τμήματα του τομέα της ενέργειας και των φυσικών πόρων της χώρας.