26 Ιουνίου 2019

Γη της Επαγγελίας η Ελλάδα για την καλλιέργεια του ιπποφαούς

Τα οφέλη και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειας φαγώσιμου ιπποφαούς στη χώρα μας

Σχεδόν διπλάσια κέρδη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τριπλάσια από την ανταγωνιστική αγορά της Ρωσίας μπορεί να αποφέρει...


... η καλλιέργεια ιπποφαούς στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής του Lisavenko Research Institute of Horticulture της Σιβηρίας, Yury Zubarev, σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα - Το παράδειγμα της Ιπποφαές Ελλάδας», η Ελλάδα αποτελεί γη της επαγγελίας για τους καλλιεργητές του φαγώσιμου ιπποφαούς λόγω του πρόσφορου εδάφους της.

«Το έδαφος της Ελλάδας είναι μοναδικό. Τόσο ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή φαγώσιμου ιπποφαούς δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο» τόνισε ο κ. Zubarev.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, κάθε ένα εκτάριο ιπποφαούς (δηλαδή 10 στρέμματα) στην Ελλάδα μπορούν να αποφέρουν από 30.000 έως 45.000 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη για την ίδια έκταση τα κέρδη μπορεί να είναι 12.000 έως 24.000 ευρώ και στη Ρωσία 10.000 έως 20.000 αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα μέσα σε έξι χρόνια δραστηριοποιούνται συνολικά 95 καλλιεργητές, οι οποίοι καλλιεργούν 1600 στρέμματα ή αλλιώς 200.000 δενδρύλλια, τα οποία εισάγονται από την Ρωσία.

«Ένα από τα προβλήματα είναι ότι έχουμε μικρό κλήρο. Ο αγοραστής δεν θα ενδιαφερθεί για τον καθένα ξεχωριστά. Η λύση βρίσκεται στις ενώσεις καλλιεργητών, στις συνέργειες και στους νέους συνεταιρισμούς, έτσι ώστε να έρθει η απαραίτητη κυκλοφορία του προϊόντος και η τόνωση της αγροτικής οικονομίας της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάδας Α.Ε., Νίκος Δούκας.

Εκτός των άλλων, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, η καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία, καθώς μπορεί να παραχθεί συγκεκριμένη ποικιλία (χωρίς αγκάθια), οι καρποί της οποία είναι μεγαλύτεροι και το κόστος παραγωγής τους είναι κατά 1000% μικρότερο από ότι στην ποικιλία με αγκάθι (0,60ευρώ/κιλό έναντι 6,00ευρώ/κιλό).

Από την πλευρά της η γ.γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Ιπποφαούς, Dr Xia Jingfang, υπογράμμισε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην έρευνα για τα ιατρικά οφέλη του ιπποφαούς, καθώς έτσι αυξάνεται το ενδιαφέρον των καταναλωτών και κατ'επέκταση των καλλιεργητών.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 9ου παγκόσμιου συνεδρίου ιπποφαούς που θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά σε χώρα του Νότου, στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2020.

Τι είναι το ιπποφαές;
Το ιπποφαές παραγέται από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βολιβία μέχρι το Ιράν, το Πακιστάν και τη Σουηδία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ιατρικούς και διατροφικούς σκοπούς, μέχρι και στην παραγωγή καλλυντικών.

Οι καρποί του ιπποφαούς θεωρούνται -superfoods- λόγω της τεράστιας συγκέντρωσης που υπάρχει σε αυτούς από θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και οργανικά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των φαινολικών συστατικών, των αμινοξέων και των καροτενοειδών. 

Αυτή η ευρεία ποικιλία από θρεπτικά στοιχεία είναι που έχει κάνει και το ιπποφαές εξαιρετικά ευέλικτο στη θεραπεία διάφορων προβλημάτων υγείας και ασθενειών.

Μπορεί να ληφθεί εκχύλισμα από τους καρπούς του ιπποφαούς για να χρησιμοποιηθεί σε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή να τους καταναλώσει κάποιος ωμούς ή να φτιάξει τσάι από τα φύλλα τους, τα οποία επίσης περιέχουν κάποια από τη θρεπτική σύνθεση του φυτού.