7 Ιουνίου 2019

Σκοπιανοί και Βούλγαροι συζητούν για την "αρχαία" ιστορία τους

Η αρχαιότητα και ο τρόπος που παρουσιάζεται στα σχολικά βιβλία για την Πέμπτη τάξη στη Βουλγαρία και στην έκτη στα Σκόπια είναι το κύριο θέμα της συνεδρίασης της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στα Σκόπια.

Σκοπός των συναντήσεων...


... όπως αναφέρει η Επιτροπή, είναι η αποκατάσταση και αποπολιτικοποίηση του παρελθόντος.

Η προηγούμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, ενώ σήμερα και αύριο τα μέλη της Μικτής Επιτροπής θα  προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις απόψεις τους για την αρχαία περίοδο,  ώστε στα σχολικά βιβλία να παρουσιάζεται με έναν τρόπο που δεν είναι προσβλητικός για κανέναν.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, Ντράγκι Γκιοργκίεφ εξήγησε ότι και οι δύο πλευρές έχουν ήδη ανταλλάξει σημειώσεις όχι μόνο για την αρχαία περίοδο αλλά και για την προϊστορία και τον Μεσαίωνα.

«Και σε μας, στα βουλγαρικά σχολικά βιβλία, αντανακλάται η ιστορία του 19ου και των αρχών του  20ου αιώνα, όπως ήταν τότε τα εθνικά κράτη και έτσι παρουσιάζονται μέσα στην προϊστορία και την αρχαιότητα. Υπάρχει  μια εθνικοποίηση ορισμένων διαδικασιών κατά την αρχαιότητα, το Μεσαίωνα, εθνικοποίηση με τη σύγχρονη έννοια, από τη σημερινή σκοπιά, δίνοντας εθνικό χαρακτήρα  σε ορισμένες διαδικασίες που έλαβαν χώρα πριν από 2.000 χρόνια ή και περισσότερο.

»Η ιδέα που πρέπει να μας διακατέχει είναι να αποφευχθεί η εθνική διάσταση σε κάτι που συνέβη στο μακρινό παρελθόν και να σβηστούν τα προσβλητικά σχόλια που θεωρούνται απαράδεκτα και ακατάλληλα στα σχολικά ιστορικά βιβλία, με τα οποία θα εκπαιδευτούν οι μελλοντικές γενιές», είπε ο Γκιοργκίεφ, προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η ρεαλιστική, η επιστημονική ανάγνωση της ιστορίας.

Στο έργο της, η Επιτροπή ξεκινά από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί η κοινή ιστορία μεταξύ των δύο λαών, ούτε τα κοινά  ιστορικά  γεγονότα  και οι προσωπικότητες που εμπλέκονται σε αυτά, οι οποίες προσωπικότητες  δεν έχουν αποκλειστικότητα.