24 Ιουνίου 2019

Ο Νετανιάχου επιθεώρησε… με τον Μπόλτον την κατεχόμενη Κοιλάδα του Ιορδάνη

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα εξετάσει «με τρόπο δίκαιο και ανοικτό» το μελλοντικό αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε...


... έτσι. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το σχέδιο πριν καν ενημερωθούν για το περιεχόμενό του», πρόσθεσε, λίγες ημέρες πριν από μια σύνοδο που οργανώνεται στο Μπαχρέιν –οι Παλαιστίνιοι θα την μποϊκοτάρουν– η οποία είναι αφιερωμένη στην οικονομική πτυχή του σχεδίου. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.

Ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην κοιλάδα του Ιορδάνη μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, τον Τζον Μπόλτον.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Ισραήλ να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη, η οποία χωρίζει το Ισραήλ από την Ιορδανία και συμπεριλαμβάνει τμήματα της Δυτικής Οχθης, κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο Νετανιάχου τόνισε: «σε όσους διατείνονται ότι για να υπάρξει ειρήνη το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει την κοιλάδα του Ιορδάνη, απαντώ: αυτό δεν θα φέρει ειρήνη, αυτό θα φέρει τον πόλεμο και τον τρόμο».

«Τζον, όπως μπορείς να δεις…»
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο Νετανιάχου στράφηκε στον Μπόλτον και είπε «Τζον, όπως μπορείς να δεις, η κοιλάδα του Ιορδάνη προσφέρει στο Ισραήλ το ελάχιστο στρατηγικό βάθος (…) για την άμυνα της χώρας μας».

Στη διαπραγμάτευση για το όποιο ειρηνευτικό σχέδιο «η θέση μας θα είναι πως η παρουσία του Ισραήλ εδώ πρέπει να συνεχιστεί, για την ασφάλεια του Ισραήλ και για την ασφάλεια των πάντων», επέμεινε. «Θα πω μόνο ότι χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ειρήνη, δεν υπάρχει διαρκής ειρήνη», αποκρίθηκε ο Μπόλτον.

Ο Μπόλτον βρίσκεται στο Ισραήλ για συνομιλίες επικεντρωμένες στην «περιφερειακή ασφάλεια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, με φόντο την ολοένα αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άφησε να γίνει σαφές προχθές Σάββατο ότι η οικονομική πτυχή του μελλοντικού σχεδίου που υποτίθεται θα επιλύσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη προβλέπει την συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους και τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε μια δεκαετία.

«Χρειάζεται πολιτική λύση»
Η πολιτική πτυχή του αναμενόμενου εδώ και καιρό σχεδίου της Ουάσιγκτον θα αποκαλυφθεί αργότερα, σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες.  Η Παλαιστινιακή Αρχή θα απόσχει από τη διάσκεψη του Μπαχρέιν καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία διατρανώνει με κάθε ευκαιρία την υποστήριξή της στο Ισραήλ, επιδιώκει να εξαγοράσει τους Παλαιστίνιους και να τους στερήσει το ανεξάρτητο κράτος που οραματίζονται.

Οι Παλαιστίνιοι ασφαλώς έχουν ανάγκη από οικονομική στήριξη, αλλά πάνω απ’ όλα «χρειάζεται πολιτική λύση», εξήγησε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Λένε ότι πρόκειται για τη συμφωνία του αιώνα. Εμείς λέμε τέλειωσε η συμφωνία του αιώνα. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε», τόνισε.