14 Ιουνίου 2019

Το κοινοβούλιο της Συρίας ενέκρινε συμφωνία με τη Ρωσία για παραχώρηση του λιμένα της Ταρτούς

Το κοινοβούλιο της Συρίας ψήφισε νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις ρωσικές κρατικές εταιρείες να επεκτείνουν το μεσογειακό λιμάνι της Ταρτούς.

Πρόκειται για εργασίες εκβάθυνσης και προέκτασης για να υπάρχει η δυνατότητα...


... ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων.

Η Δαμασκός συμφώνησε να μισθώσει το λιμάνι στη Ρωσία κατά τη σύνοδο της διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2018. Ο υπουργός Μεταφορών της Συρίας, Αλί Χάμουντ, δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Δαμασκός είχε συνάψει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία ‘Στρόουτρανσγκάζ’ (STG) για τη διαχείριση, επέκταση και λειτουργία του λιμένα.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας η ‘STG Engineering’ απαλλάχθηκε από τους φόρους επί των εισαγωγικών οργάνων, υλικών και τεχνολογίας που απαιτούνται για το έργο, καθώς και από όλα τα τελωνεία και τους δασμούς, μέχρι την αποπεράτωση του έργου της επέκτασης, αλλά όχι περισσότερο από έξι χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση του συριακού υπουργείου.

Η Ρωσία και η Συρία θα διορίσουν τρία μέλη, η κάθε μία, σε διοικητικό συμβούλιο που θα επιβλέπει το έργο. Όλοι οι λιμενεργάτες της Συρίας θα παραμείνουν στην εργασία τους, ενώ το ποσοστό των αλλοδαπών δεν θα υπερβεί το 15%.

Στις ομιλίες τους οι βουλευτές της Συρίας δήλωσαν ότι η συμφωνία θα καταστήσει την Ταρτούς πιο ανταγωνιστική και θα βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει από τον οκτάχρονο πόλεμο. Ο Χάμουντ δήλωσε πως  αναμένει τα έσοδα του λιμανιού να τριπλασιαστούν, και  θα ανέλθουν στα  50 εκατομμύρια δολάρια.