8 Ιουνίου 2019

Αύξηση των τουρκικών κατασκοπικών δραστηριοτήτων στην Γερμανία

Δημοσιεύτηκε η αναφορά της υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας για το έτος 2018. Στην αναφορά καταγράφεται πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας, του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας...


... αύξησαν τις δραστηριότητές τους στην Γερμανία.

Στην αναφορά της υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος Βάδης-Βυρτεμβέργης για το 2018, αναφέρεται πως ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, παρακολουθούν  τις δραστηριότητες αντιπολιτευόμενων πρώην πολιτών τους, όπως και τις δραστηριότητες μεσαίου μεγέθους εταιρειών. Επίσης αναφέρεται πως οι υπηρεσίες πληροφοριών αυτών των χωρών, προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους πάνω στους Κινέζους, Τούρκους, Ιρανούς και Ρώσους που ζουν στη Γερμανία.

Στο τμήμα της αναφοράς που αναφέρεται στην Τουρκία, καταγράφεται πως στη Γερμανία ζουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι με καταγωγή την Τουρκία και ότι στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ο πληθυσμός αυτών που έχουν τουρκική καταγωγή είναι 508.000 άτομα.

Στην αναφορά υπάρχει και λίστα με συλλόγους και δομές οι οποίες υπάρχουν στο σύνολο της Γερμανίας και συνδέονται με την Τουρκία. Στην αναφορά παρατίθενται πληροφορίες για πολιτικά κόμματα και θρησκευτικές δομές όπως για τις οργανώσεις “Milli Görüş” και “İrfan evleri”, για το κόμμα Saadet και για την θρησκευτική κοινότητα Ισμαήλ Αγά.

Αναφέρονται επίσης οι δραστηριότητες των ακροαριστερών και ακροδεξιών οργανώσεων. Στην αναφορά παρατίθενται οι οργανώσεις DHKP-C, PKK, TKP/MLKP, ενώ αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοκρατών Συμπαθούντων Τούρκων Εθνικιστών (ADÜTDF) η οποία το 2016 είχε 4.235 μέλη, κατά το 2018 έφτασε να έχει 4535 μέλη.

Στην αναφορά καταγράφεται πως μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η τουρκική κυβέρνηση αύξησε τις επιχειρήσεις της κατά των μελών της κοινότητας Γκιουλέν και  κατά της οργάνωσης ΡΚΚ και σε αυτό το θέμα έκανε έκκληση στους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό, να καταγγέλλουν στις τουρκικές αρχές ασφαλείας, τα άτομα και τα περιστατικά που θεωρούν ως ύποπτα.

Μάλιστα στα πλαίσια αυτά με ειδική εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Τουρκίας, ζητείται από Τούρκους πολίτες που ζουν στη Γερμανία να καταγγέλλουν αυτούς που θεωρούν ύποπτους. Τονίζεται πως τα περισσότερα εκ των καταγγελλομένων ατόμων αντιλαμβάνονται αυτή την κατάσταση μόνο όταν οι ίδιοι φτάνουν στην Τουρκία.

ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ DITIB KAI ΤΗΣ UETD
Στην αναφορά καταγράφεται πως οι οργανώσεις που βρίσκονται στη Γερμανία και συνδέονται με την Αγκυρα χρησιμοποιούν τον πληθυσμό τους για συλλογή πληροφοριών.

Σύμφωνα με την αναφορά οι τουρκικές αρχές σε σχέση με παλιότερα, χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο την Τουρκο-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων όπως και την Διεθνή Ένωση Δημοκρατών που είναι φίλα κείμενη προς το κόμμα ΑΚΡ για να αυξήσουν την επιρροή τους σε ομάδες Τούρκων.

Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι μετά από στρατιωτική επιχείρηση ¨Κλάδος Ελαίας¨ του τουρκικού στρατού που άρχισε στις 20/1/2018 στην Συρία, σε τζαμιά υπαγόμενα στην DITIB, προβλήθηκε σε παιδιά ένα βίντεο με υποστηρικτικό για την στρατιωτική επιχείρηση περιεχόμενο.

Στην αναφορά τονίζεται και η αύξηση του αριθμού των Ισλαμιστών και Σαλαφιστών που ζούνε στην Βάδη-Βυρτεμβέργη. Έτσι ενώ το 2017 στην επαρχία εκεί ζούσαν 3.600 ισλαμιστές, το 2018 έφτασαν τους 3.800. Κατά την ίδια περίοδο ο αριθμός των σαλαφιστών ανέβηκε από 950 σε 1.170. Μια άλλη ομάδα που αντιμετωπίζεται ως απειλή από την υπηρεσία Προστασίας Συντάγματος είναι και οι ακροδεξιοί. Έτσι στην επαρχία αυτή οι ακροδεξιοί σε ένα έτος από 630 έφτασαν τους 700. [Deutsche Welle]