24 Ιουνίου 2019

Σέιχ Σου: Ανόητοι οικολογούντες έλυσαν άλογα και μουλάρια που μεταφέρουν κομμένα πεύκα

Κίνδυνος ατυχήματος, αλλά και να σκοτωθούν τα ζώα

Μπροστά σε ένα απρόοπτο βρέθηκαν τα κλιμάκια των περιπολιών του Σέιχ Σου όταν βρήκαν μουλάρια και άλογα που χρησιμοποιούνται...


... σε υλοτομικές εργασίες να περιφέρονται λυμένα.

Τα συγκεκριμένα ζώα χρησιμοποιούνται στη μεταφορά της ξυλείας που κόβεται από τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών Άνω και Κάτω Σταυρού, για την απομάκρυνση των προσβεβλημένων από το φλοιοκτόνο έντομο πεύκων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  η αναπληρώτρια δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου «άγνωστοι έλυσαν τα ζωντανά που βοηθούν στη μετατόπιση της ξυλείας, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα». 

Σύμφωνα με την ίδια, «τα ζώα αυτά είναι ζώα εργασίας και βοηθάνε στη διαδικασία υλοτόμησης που είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του φλοιοκτόνου εντόμου. Στην περιοχή είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η χρήση μηχανημάτων, που προκαλούν καταστροφή στο περιαστικό δάσος» διευκρίνισε η κα Αγγελίδου και τόνισε πως «άλλωστε υπάρχει σήμανση στην περιοχή, με πινακίδες και ταινίες που απαγορεύουν την πρόσβαση για όσο διάστημα εκτελούνται οι υλοτομικές εργασίες».

Ο Αλέξανδρος Τσουραλάκης, μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού Σταύρου «Ένωση», σχολιάζοντας το περιστατικό, ανέφερε ότι «ειδοποιηθήκαμε και ήρθε μέλος του συνεταιρισμού από το Σταυρό το βράδυ, για να δέσει τα 10 ζώα που είχαν λύσει οι άγνωστοι». Διευκρίνισε ότι το λύσιμο των ζώων είναι πρόβλημα, «διότι μπορεί να βγουν στο δρόμο, να γίνει ατύχημα ειδικά τη νύχτα και να πάθει ζημία ο οδηγός που θα διέρχεται με το όχημα του, αλλά και να σκοτωθεί το ζώο».  

Μάλιστα ο ίδιος έκανε έκκληση σε αυτούς που έλυσαν τα 10 άλογα και μουλάρια και ζήτησε «να μην πλησιάσουν ξανά στο σημείο, διότι τα συγκεκριμένα ζώα είναι για εργασία και όχι για βόλτα. Εδώ υπάρχουν 200 ζώα που εργάζονται καθημερινά. Ζητήσαμε από το δασαρχείο να ενημερώσει την αστυνομία, προκειμένου οι αστυνομικοί να έχουν το νου τους στην περιοχή» είπε ο κ Τσουραλάκης.