28 Ιουνίου 2019

Επίθεση Τσίπρα σε Καραμανλή: Αυτός άνοιξε την πόρτα στα Μνημόνια

Είπε ότι θα περίμενε από τον κ. Καραμανλή να κάνει την αυτοκριτική του

Την παρέμβαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ύστερα από δέκα χρόνια σιωπής σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του...


... στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open με την Έλλη Στάη. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα περίμενε από τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει την αυτοκριτική του, τονίζοντας ότι ήταν εκείνος που «άνοιξε την πόρτα για τα Μνημόνια».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι, ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε τις αναφορές στην περίοδο Καραμανλή.

«Ο κ. Καραμανλής μίλησε ενάμιση λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής. Θέλησε να κάνει μια παρέμβαση που αρμόζει σε έναν πιο θεσμικό τόνο. Θα περίμενα να έχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Μπορεί να μην ήταν πρωθυπουργός στα μνημόνια αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα για τα μνημόνια.

» Παρέδωσε 24 δισ. ευρώ πρωτογενές έλλειμμα. Δεν έδωσε τη μάχη και επέλεξε να φύγει. Ο επόμενος –εννοώντας τον Γιώργο Παπανδρέου– «λεφτά υπάρχουν», και αυτός επέλεξε να φύγει και να παραδώσει σε έναν μη εκλεγμένο πρωθυπουργό. Έπειτα ο κ. Σαμαράς άφησε τη χώρα χρεοκοπημένη στην αριστερή παρένθεση όπως έλεγε».

«Καραμανλής, Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν ευθύνες για την χρεοκοπία» είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για διόγκωση του ελλείμματος επί κυβέρνησης Καραμανλή. Ισχυρίστηκε, δε, ότι παρέλαβε το 2015 άδεια ταμεία και η κυβέρνησή του δεν μπορούσε καν να δώσει συντάξεις. «Είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον διαβόητο «Ρασπούτιν» και την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης». 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες του Αντώνη Σαμαρά και δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις που αφορούν στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης. Παράλληλα, απέρριψε τα περί σκευωρίας, δίχως ωστόσο να αναφερθεί, αρχικά, στο όνομα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς κατονόμασε ως τον «Ρασπούτιν».

Παράλληλα, έκανε λόγο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη από τους ίδιους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Novartis, κάνοντας επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και καλώντας τον να αποδείξει ότι όντως ο «Ρασπούτιν» είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης τη διαφημιστική προβολή της Νέας Δημοκρατίας στο Διαδίκτυο, ρωτώντας από πού προέρχονται τα χρήματα και ποιοι είναι οι χορηγοί της. Επέκρινε, παράλληλα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή δεν προσέρχεται σε ντιμπέιτ μαζί του, επιλέγοντας να αποκρύψει το πραγματικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.