13 Ιουνίου 2019

Σκόπια: «Βουλγαρία και Ελλάδα διαφωνούν για τη φύλαξη του εναέριου χώρου μας»

Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία  του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας της "Βόρειας Μακεδονίας", εάν συνάψει συμφωνία για την αγορά οκτώ F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε...


... ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Είναι  γνωστό ότι η φύλαξη του εναέριου χώρου των Σκοπίων έχει αναληφθεί από την Ελλάδα. Οι δηλώσεις  του Μπορίσοφ δείχνουν την αναμενόμενη αντίδραση της Βουλγαρίας. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bgnes αναφέρει ότι η Βουλγαρία, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να αντικαταστήσει τα παλιά Mig-29 και να βελτιώσει την αεροπορία της σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση οκτώ αεροσκαφών F-16 στη Βουλγαρία με κόστος 1,67 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η Βουλγαρία περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τα πουλήσουν σε μια μειωμένη τιμή, δηλαδή στα 1,2 δισ. δολάρια.   «Μίλησα με τον συνάδελφό μου, Ζόραν Ζάεφ, την περασμένη εβδομάδα, για να φυλάξουμε τον εναέριο χώρο της "Βόρειας Μακεδονίας" όταν φθάσουν τα νέα αεροσκάφη. Αυτό θα είναι καλό για αυτούς και για εμάς», είπε ο Μπορίσοφ.

Η επίσημη πρόταση των ΗΠΑ για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Βουλγαρία αναμένεται να φθάσει μέσα σε μια εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ. Η αναμενόμενη  σύμβαση για τα F-16 Lockheed Martin Block 70 θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική προμήθεια του κράτους της Μαύρης Θάλασσας από το τέλος της κομμουνιστικής κυβέρνησης το 1989.
[πηγές: kurir, βαλκανικό περισκόπιο]