15 Ιουνίου 2019

Σύγκρουση κυβέρνησης Μαυροβουνίου - Σερβικής Εκκλησίας

Η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στο Μαυροβούνιο, η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Ακτής, ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την "θρησκευτική ελευθερία" είναι μια επίθεση κατά της Εκκλησίας και προσπάθεια να αρπάξει...


... την περιουσία της, προτάσσοντας πολιτική αντίσταση, όπως σημειώνει η σερβική ‘Standard’.

Όλες οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που ανήκαν στο κράτος του Μαυροβουνίου πριν χάσει την ανεξαρτησία του και ενταχθεί στη Σερβία το 1918, που αργότερα δεν μεταβιβάστηκαν νόμιμα στην κυριότητα της  θρησκευτικής κοινότητας, όπως προβλέπει η πρόταση του νέου νόμου για την "Θρησκευτική Ελευθερία", που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, θα γίνουν κρατική ιδιοκτησία.

Ο νόμος που συζητείται  εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ έχουν γίνει δημόσιες διαβουλεύσεις και συζητήσεις για τη πρόταση αυτή, βρίσκεται σε αντιπαλότητα  με την μεγαλύτερη Εκκλησία του Μαυροβουνίου -την Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Ακτής-  αποτέλεσε ένα πολιτικό ζήτημα ετών, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία το 2006, ως μέρος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει ευνοϊκά  τους υποστηρικτές της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Ακτής (MCP) και την χαρακτηρίζει ως "Εκκλησία Κατοχής". Καθ’ όν χρόνο ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC), εξακολουθεί να έχει πολύ λιγότερους πιστούς. Επιπλέον, θεωρείται ως μη κανονική και  δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι πρέπει να διακανονιστεί το εκκλησιαστικό ζήτημα στο Μαυροβούνιο. Η πρόταση του νέου νόμου είναι το πρώτο βήμα σε αυτό το σχέδιο, αλλά είναι ήδη σαφές τώρα ότι δρομολογείται η νέα σύγκρουση του κράτους και της μεγαλύτερης εκκλησίας, καθώς ένα εκκλησιαστικό ζήτημα γίνεται πολιτικό.
[πηγές: standard.rs, βαλκανικό περισκόπιο]