27 Ιουνίου 2019

Στο κενό έπεσε το αμερικανικό σχέδιο

Ενα σχέδιο «εκ γενετής νεκρό». Μια γαμήλια τελετή «με τον γαμπρό και τη νύφη απόντες». Σε αυτή τη «γραμμή» κινήθηκαν τα σχόλια των διεθνών μέσων ενημέρωσης για το πολύκροτο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ γύρω...


... από το Παλαιστινιακό, που παρουσίασε χθες ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου και σύμβουλός του Τζάρεντ Κούσνερ σε διεθνή διάσκεψη στη Μανάμα του Μπαχρέιν.

Στις 35 σελίδες του σχεδίου, οι λέξεις «ισραηλινή κατοχή» δεν αναφέρονται ούτε μία φορά. Η μαγική λέξη, που επαναλαμβάνεται 68 φορές, είναι «επενδύσεις», ύψους 50 δισ. δολαρίων, που υποτίθεται ότι θα εισρεύσουν στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα την επόμενη δεκαετία, όσο η προοπτική της αυτοδιάθεσης, με ανεξάρτητο κράτος, θα εξοστρακίζεται στις ελληνικές καλένδες.

Τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς όσο και η ισλαμική Χαμάς απέρριψαν κατηγορηματικά το αμερικανικό σχέδιο. Το ίδιο συνέβη με τις κυβερνήσεις της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και άλλων αραβικών χωρών, που σαμποτάρισαν τη διάσκεψη της Μανάμα, από την οποία απουσίαζε και το Ισραήλ.

Πολύ χαμηλής κλίμακας ήταν οι αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ενώ η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι χωρίς βιώσιμη ειρήνη, στη βάση των δύο κρατών, είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς εισροή επενδύσεων.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο Κούσνερ δήλωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την πολιτική πτυχή του Παλαιστινιακού θα δημοσιοποιηθεί «όταν είναι έτοιμο». Σε σχετική δήλωσή του, ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι σημειώνει:

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εξομάλυνση της κατοχής και των εποικισμών του Ισραήλ, προσπαθώντας να εξαγοράσουν τα παλαιστινιακά δικαιώματα. Η διοίκηση Τραμπ αποτελείται από έκπτωτους δικηγόρους και μεσίτες της αγοράς ακινήτων αντί για διπλωμάτες. Η απάντησή μας είναι πως η Παλαιστίνη δεν είναι για πούλημα».