13 Ιουνίου 2019

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα και δεν λογοδοτεί σε κανένα για την ΑΟΖ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις χθες, ήταν κατηγορηματικός για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να αφήνει κανένα...
... περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεων της Άγκυρας στην περιοχή.

Με τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα σχετικά με το ζήτημα των S-400 και των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά και την συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ στο πλαίσιο της Συνόδου των G-20, ο Ερντογάν «απασφάλισε», δικαιολογώντας τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ενώπιον βουλευτών του AKP ότι:  «Δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια, η οποία θα παραβλέπει τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο. Όλες οι επιλογές συνεχίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι όσον αφορά αυτό το θέμα.

Ποτέ στην ιστορία μας δεν διαθέταμε τόσα πλοία. Αλλά αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 4 πλοία για έρευνες και για γεωτρήσεις και προχωράμε σε αυτά που έχουμε προγραμματίσει. Προχωράμε το έργο μας διασφαλίζοντας την ασφάλεια της περιοχής με την υποστήριξη του Πολεμικού μας Ναυτικού».

Στη συνέχεια ο Ερντογάν υπερασπίστηκε του δικαιώματος της Τουρκίας για γεωτρήσεις γύρω από τα Κατεχόμενα χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το ότι η Τουρκία είναι ‘εγγυήτρια χώρα’.

«Κανείς δεν μπορεί να μας πει ‘γιατί εσείς το κάνατε έτσι’ ή ‘γιατί το κάνατε αυτό’. Σε όποιον ρωτάει ‘τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;’, εμείς απαντάμε ‘αλήθεια; Εμείς είμαστε εγγυήτρια-χώρα. Και ως εγγυήτρια χώρα θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, όπου αυτά υπάρχουν, σε ολόκληρη την ΑΟΖ μας. Δεν θα παραχωρήσουμε τα δικαιώματα των Τούρκων αδελφών μας εκεί σε κανέναν. Μας συγχωρείτε».