14 Ιουνίου 2019

Νέα Ζηλανδία: «Αθώος» δήλωσε ο Μπρέντον Τάραντ για το μακελειό στο Κράιστσερτς

Ο Aυστραλός ακροδεξιός εξτρεμιστής Μπρέντον Τάραντ, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τη μαζική δολοφονία τον Μάρτιο 51 πιστών μέσα σε δύο τεμένη στην πόλη...


... Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, δηλώνει αθώος, γνωστοποίησε σήμερα ο συνήγορός του, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας.

Ο δικηγόρος Σέιν Τέιτ επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης από αίθουσα μιας φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Όκλαντ απευθυνόμενος στην έδρα δικαστηρίου της Κράιστσερτς ότι ο εντολέας του δηλώνει «αθώος όλων των κατηγοριών», ενώ ο Τάραντ καθόταν σιωπηλός σε μικρή απόσταση.

Σύμφωνα με τον δικαστή Κάμερον Μάντερ, η δίκη του Τάραντ θα αρχίσει την 4η Μαΐου 2020. Έχει διαταχθεί η προφυλάκιση του Αυστραλού έως τουλάχιστον την 16η Αυγούστου, όταν θα επανεξεταστεί η υπόθεση.

Τη 15η Μαρτίου, ο Τάραντ, χρησιμοποιώντας ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου, άνοιξε πυρ εναντίον των πιστών που είχαν πάει σε δύο τεμένη στο κέντρο της Κράιστσερτς για την προσευχή της Παρασκευής, ενέργεια που αναμετέδιδε απευθείας μέσω Facebook. Σκότωσε 51 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Επρόκειτο για τη χειρότερη σφαγή στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας σε καιρό ειρήνης.