25 Ιουνίου 2019

Ξανά δικαίωμα ψήφου στη Ρωσία;

Θα επιτραπεί στη Ρωσία να επανέλθει στο Συμβούλιο της Ευρώπης ύστερα από 5 χρόνια;

Η κρίση με το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε το 2014  μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κυρώσεις...


... εις βάρος της μετά από απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Η ρωσική αντίδραση ακολούθησε το καλοκαίρι του 2017, όταν σταμάτησε την συνδρομή της, παραλύοντας έτσι τον προϋπολογισμό του οργανισμού. Επρόκειτο για τη σημαντικότερη συνδρομή, ύψους 33 εκατ. ευρώ, το 7% δηλαδή του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, ύστερα από δύο χρόνια μη αποστολής της συνδρομής η χώρα-μέλος διαγράφεται. Το ζητούμενο της Μόσχας σήμερα είναι να μεταρρυθμιστεί ο τρόπος λήψης αποφάσεων, θεωρώντας ότι δεν ανήκει στους βουλευτές αλλά στο Συμβούλιο υπουργών να παίρνει αποφάσεις σχετικά με τις κυρώσεις. Η πρόταση αυτή μελετάται σήμερα.

Εάν το απόγευμα οι βουλευτές των 47 χωρών-μελών υποστηρίξουν την πρόταση της μεταρρύθμισης, όπως ζητά η Μόσχα, τότε η ρωσική βουλευτική αντιπροσωπεία θα πάει αύριο στο Στρασβούργο, για να συμμετέχει εκ νέου.

Η συζήτηση που άρχισε εχθές αναμένεται σκληρή, καθώς ομάδα χωρών, μεταξύ αυτών Ουκρανία, Πολωνία, Γεωργία, Βαλτικές αλλά και οι συντηρητικοί Βρετανοί και Ολλανδοί καθώς και ορισμένοι Ρουμάνοι είναι αντίθετοι με την επιστροφή της Ρωσίας.