27 Ιουνίου 2019

Επτά χώρες εγκατέλειψαν το Συμβούλιο της Ευρώπης λόγω της επαναφοράς της ρωσικής αποστολής

Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, της Εσθονίας, της Γεωργίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας αποφάσισαν την Τετάρτη να εγκαταλείψουν την σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE)...
... και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους, μετά την επαναφορά της ρωσικής αποστολής στην PACE, ανέφερε σε δήλωση του ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Βολοντίμιρ Αρίεφ.

Ο Γεωργιανός ΥΠΕΞ κατά της απόφασης της PACE για επαναφορά της ρωσικής αντιπροσωπίας «Επιστρέφουμε στις χώρες μας για να συμβουλευτούμε τα Κοινοβούλια και τις Κυβερνήσεις μας σχετικά με τις κοινές ενέργειες στις επόμενες συνεδριάσεις», σημείωσε σε δημοσίευσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook Αρίεφ.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, η PACE ενέκρινε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο τα βασικά δικαιώματα των μελών των αντιπροσωπειών της PACE δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Η PACE κάλεσε επίσης επίσημα την ρωσική αντιπροσωπεία να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ιουνίου, αν και η δυνατότητα αμφισβήτησης των διαπιστευτηρίων της αντιπροσωπείας παρέμεινε σε ισχύ.

Στην συνέχεια, η ρωσική αντιπροσωπία υπέβαλε αίτηση επιβεβαίωσης των διαπιστευτηρίων της για πρώτη φορά από το 2016. Η απόφαση της PACE χαιρετίστηκε από το Κρεμλίνο ως ένα θετικό στοιχείο και μια νίκη της κοινής λογικής.

Ωστόσο, η Ουκρανία, η οποία υποστήριξε την απαγόρευση συμμετοχής της Ρωσίας στην PACE, αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την απόφαση της PACE.