5 Ιουνίου 2019

Ο Πομπέο εξηγεί γιατί ο Τραμπ χαρακτήρισε «εχθρό» την Ευρώπη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια...
... να βρεθεί κοινό έδαφος με τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ είναι «άριστες», ωστόσο οι τρέχοντες εμπορικοί όροι δεν είναι «δίκαιοι» για την Αμερική.

Μιλώντας στο Euronews κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ολλανδία, επεσήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «προσπαθεί να επιτύχει δίκαιους, αμοιβαίους, ισότιμους όρους ανταγωνισμού για την Αμερική και την Ευρώπη» και ότι οι «διαφωνίες» αποτελούν φυσιολογικό κομμάτι της διατλαντικής διπλωματίας.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «εχθρό», ο κ. Πομπέο απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό που εννοεί πρόεδρος Τραμπ είναι ότι υπάρχουν μέρη όπου η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει δίκαιη αντιμετώπιση».

«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα γεωργικά μας προϊόντα στις περισσότερες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα της στις Ηνωμένες Πολιτείες - αυτό δεν είναι δίκαιο, αυτό δεν είναι αμοιβαίο», εξήγησε.

Σχετικά με τα ζητήματα της εξωτερικής και εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο υπουργός αρνήθηκε ότι υπήρχαν εντάσεις με την Ευρώπη, ειδικά για το Ιράν και τη Βενεζουέλα. «Συναντώ τους Ευρωπαίους εταίρους μου συνεχώς», είπε ο κ. Πομπέο και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πάντα... διαφωνίες, υπάρχουν εμπορικές διαμάχες... Ωστόσο πάντοτε υπερισχύουν οι κοινές μας αξίες».

Σε ό,τι αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Πομπέο δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνάψουν εμπορική συμφωνία μετά το Brexit με τη Βρετανία, αλλά αρνήθηκε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να επηρεάσει τη βρετανική πολιτική ζητώντας δημοσίως την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Brexit, σωστά; Το ψήφισαν. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Αυτός είναι ο λόγος που το Brexit θα προχωρήσει. Δεν είναι επειδή το λέει κάποιο τρίτο μέρος, είναι επειδή το ζήτησαν οι άνθρωποι του Ηνωμένου Βασιλείου», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας με φόντο τη Huawei και το αμερικανικό μπλόκο στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, ο Μάικ Πομπέο επέμεινε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δίκιο να ανησυχούν για την εταιρεία.